TOP

Japonia regândește experiența spectacolului

În contextul dificil al prezentului, întreaga lume artistică a avut de suferit, iar artele spectacolului au fost afectate cel mai puternic. Publicul nu a mai putut merge fizic în sălile de teatru, iar artiștii nu au mai ținut spectacole. Cum pandemia este încă departe de a se fi terminat, care sunt soluțiile? Echipa teatrului Moonlight Mobile din Japonia oferă un răspuns dilemei în care ne aflăm.

Sala de teatru a fost regândită pentru a respecta noile norme de distanțare socială. Fiecare spectator ocupă un mic spațiu, izolat de ceilalți și de artiști, iar un mic orificiu se deschide către scenă, pentru a permite urmărirea spectacolului. În fiecare încăpere, experiența teatrului se transformă. Pentru spectator nu mai există nimic altceva în afară de lumea care se deschide prin micul orificiu, iar pentru artiști, scena devine un spațiu intim, în timp ce publicul se concentrează în câteva perechi de ochi ce privesc atent.

Cât de eficientă este soluția? Numărul redus de spectatori care pot lua parte la experiență nu acoperă costul spectacolului, dar artiștilor li se oferă posibilitatea de a-și continua activitatea.

Cu toate că noul spațiu gândit nu reprezintă la momentul actual salvarea industriei spectacolelor, ideea venită din Japonia ne lasă de gândit asupra unei teme interesante: cum va arăta experiența spectacolului în viitor?

Foto courtesy of Ryosuke Sato

 

 

Post a Comment