TOP

„De căruță”, expoziția lui Eugen Raportoru de la ICR Londra

Vernisată în prezența artistului pe data de 24 martie 2022, a doua expoziție personală a lui Eugen Raportoru de la ICR Londra va fi deschisă publicului până la data de 21 aprilie 2022, urmând ca acesta să fie prezent la Bienala de la Veneția. Reunite sub titlul „De căruță” / „On the road”, artistul expune 15 lucrări ce înfățișează portrete de femei și bărbați romi, realizate special pentru această expoziție. Alături de lucrări va fi expusă și o instalație, o căruță – simbol al prezenței nomade a tuturor comunităților de romi. Traducerea în română a titlului expoziției, „De căruță”, trimite atât la mijlocul de transport al romilor, cât și la dezolarea unui individ lăsat în urmă.

Raportoru nu își individualizează figurile, ci le șterge chipul, iar prin tușe trasate rapid în direcții diferite le imprimă dinamism, le transferă într-o dimensiune a nestatorniciei. Prin straturi de nuanțe înfiripate ce fac mamele cu copiii lor aproape invizibili, aceste personaje devin fantasme ale unei comunități străvechi.

Curatoarea expoziției, Ilina Schileru, explică: ,,Lucrările sunt reprezentări ale unor bătrâni de etnie romă, ale mamelor tinere sau ale familiilor rome – indivizi care, în ciuda moștenirii lor culturale cu care ar putea îmbogăți lumea, au îndurat mult timp sclavia și diferite forme de agresiune de-a lungul călătoriilor lor, confruntându-se cu pedepse, tortură și moarte. Tehnica sa de impasto presupune o gamă largă de griuri colorate și este adesea încălzită cu nuanțe de roz când acesta pictează tema maternității, fiindcă interesul său pentru modul în care este privită femeia romă a devenit o preocupare constantă în instalațiile și picturile sale recente. Femeia de etnie romă și statutul ei, prezența și imaginea ei corporală sunt abordate dintr-o perspectivă personală, pe măsură ce imaginile lui Raportoru – mama, soția sa și Marcela, o vecină misterioasă din mahalaua în care a crescut, devin personaje în arta acestuia.”

Născut în 1961, Eugen Raportoru a învățat meșteșugul vitraliilor de la maestrul Ion Brodeală, în atelierul căruia lucra, urmând ca la îndrumarea acestuia să studieze pictura la Școala de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”. La vârsta de 14 ani deja avea prima sa expoziție, la Cinematograful Grivița din București, unde a prezentat 30 de lucrări. Pasiunea pentru artă l-a determinat ca la 40 de ani să înceapă cursurile de licență și masterat în Pictură la Universitatea Națională de Arte din București. În 2010, a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, care îi acordă un an mai târziu Premiul pentru Pictură „Arte în București”. În 2019, primește Diploma de Excelență și Distincție de înaltă apreciere în cadrul ceremoniei „Trecut, prezent și viitor” pentru performanța artistică și promovarea culturii rome. De-a lungul timpului, Raportoru a avut numeroase expoziții personale sau de grup atât în țară, cât și în străinătate, fiind singurul artist de etnie romă care și-a expus lucrările la Academia Regală din Londra, la Vatican – sub egida UNESCO, la Muzeul Etnic din Olso și din Stockholm.

 

Post a Comment