TOP

Lumea lui Gorzo la Reșița. Cronica unei expoziții monumentale

Vineri, 21 mai, a avut loc deschiderea noii expoziții a lui Gorzo, ,,Picturi cu vârf și îndesat”. Cu două spații de expunere, unul cât se poate de convențional, altul cât se poate de neașteptat, Gorzo a invadat cu imaginarul său orașul Reșița. Vernisajul a început la ora 18:00 la Muzeul Banatului Montan. Expoziția se întinde pe două săli și reunește lucrări ale lui Gorzo de la mijlocul anilor 2000, pictură și sculptură. Sunt opere deja recognoscibile, dintr-un ciclu cunoscut, care s-a sedimentat în conștiința vizuală a artei contemporane românești. „Babe” vesele sau încruntate stau și ne privesc dintr-un spațiu alb, uitat de mult, iar tineri în costume tradiționale, cu fețe violet, devin personaje colective care aparțin contemporaneității doar prin viziunea artistului.
Partea cu adevărat spectaculoasă a întregului eveniment a fost inaugurarea transformării pe care Gorzo a făcut-o asupra fostului Magazin Universal din Reșița. Clădire emblematică pentru oraș, părăsită, însă, cu totul, de peste 20 de ani, spațiul se afla undeva între loc istoric și mobilier urban inutil. Construit către finele anilor ’50, magazinul a funcționat ca spațiu comercial, în special pentru textile și obiecte de uz casnic. La sfârșitul anilor ’90 s-a închis și ultima tarabă, iar până astăzi spațiul n-a mai avut niciun scop. Gorzo a ales să-l transforme într-o instalație compusă din peste 200 de lucrări noi, care se pot vedea din afară, privind orașul din spatele geamurilor vechi. Noaptea, clădirea se transformă într-un lightbox, un obiect colorat și luminat, care din stradă arată ca un vapor în care se întâmplă ceva. Îți dă senzația că vrei să intrii, să vezi ce, și te aștepți să auzi oricând sunete dinăuntru. E ca și cum Gorzo și-ar fi închis universul artistic cu cheia, iar bestiile și personajele dințoase își fac de cap în interior.
Munca pentru transformarea Magazinului a fost colosală. Când am ajuns la Reșița, în ziua vernisajului, pe la ora 12 am trecut pe la Magazin, pentru un preview. L-am găsit pe Gorzo încă lucrând. Zeci de pânze așteptau să fie fixate în dreptul geamurilor, iar o mână de oameni ajutau la ultimele pregătiri.
Seara, când lumea s-a strâns pentru a vedea produsul final, înăuntru se aflau toate materialele de lucru, vopsele, cărbune, pânze și hârtie. A fost o experiență completă pentru oamenii care au venit la vernisaj și care au putut să vadă Magazinul gata, pentru prima dată. O incursiune în lumea lui Gorzo, începută la muzeu și terminată într-un spațiu care a trecut dintr-o stare în alta, de la atelier până la lucrare finală.
Gozo poate fi văzut la Reșița până pe 30 august 2021.

Post a Comment