TOP

„SENSUL MIGRAȚIEI”, expoziția de grup de la Muzeul de Artă Brașov

Migrația umană este un fenomen complex și dinamic ce a jucat un rol semnificativ în evoluția societăților. De-a lungul istoriei factorii care au determinat aceste deplasări au fost diverși precum schimbările climatice, lipsa resurselor de bază, reunificarea famililor, sau conflictele sociale și economice. Putem clasifica migrația în două mari categorii: cea internă, care se produce între regiuni sau localități dinaceeași țară, și cea globală, între țări și continente diferite.

Istoric vorbind, Brașovul, ca multe alte orașe importante din România, este situat într-o regiune geografică ofertantă migrației. Oportunitățile economice, educaționale și profesionale disponibile în zonă au determinat oamenii să caute un trai mai bun în inima carpaților. Tezaurul cultural cât și așezarea geografică au făcut din burgul Kronstandt un centru economic important cu un mediu de trai ridicat și liniștit.

Expoziția Sensul migrației, concepută special pentru Muzeul de Artă din Brașov,reunește 13 artiști contemporani locali care s-au născut sau au migrat ulterior în zonă. Lucrările expuse sunt create în tehnici și medii vizuale diferite pentru a sublinia multiculturalitatea spațiului intracarpatic transilvănean cât și bagajul cultural dobândit în urma migrației. De la ceramică, pictură, sculptură la instalații multimedia, video-artși performance, toate aceste medii hibridizate nu au făcut decât să sublinieze o (re)cartografiere a memoriei sociale și culturale în zonă.

Sensul migrației a fost și este diferit pentru fiecare creator în parte. La fel și pentru vizitator.

Mihai Zgondoiu, artist & curator independent

Artiști: Olimpiu Bandalac, Mihail Coșulețu, HomeBoy, Alina Grapă, R von K, Aura Petrașcu, Dan Roșca, George Roșu, Cristina Rusu, Diana Serghiuța, Alexandra Sîrbu, Tamás Attila, Vladimir Țăroi

 

 

Post a Comment