TOP

British Museum propune Greciei un „Parteneriat pentru Parthenon”

După ce a refuzat un timp îndelungat orice formă de compromis, British Museum a adoptat o atitudine conciliantă în problema sculpturilor din Parthenon pe care le deține. Directorul adjunct al muzeului, Jonathan Williams, a sugerat că ar putea avea loc un schimb cultural cu Grecia. Muzeul a avut până astăzi o poziție inexorabilă în privința sculpturilor extrase de Lordul Elgin din Parthenon între anii 1801 și 1812 și posibilitatea ca ele să fie returnate Greciei, așa cum oficialitățile elene solicită de mai multe decenii. Directorii muzeului făceau referire în mod persistent la un act al parlamentului din 1963 care declară că obiectele antice expuse în muzeu încă din secolul al XIX-lea nu pot fi returnate la locul lor de origine.

Williams a declarat că sculpturile aparțin muzeului de mai bine de 200 de ani și a sugerat inițierea un schimb cultural pe care l-a numit „Parteneriatul pentru Parthenon”, prin care să împrumute sculpturile din marmură Greciei pentru a le expune pentru o perioadă de timp, iar apoi să le returneze muzeului britanic. Cel mai probabil prin acest schimb, British Museum va primi și el la rândul lui anumite exponate din Grecia pentru a le expune. Un acord asemănător a dus la repatrierea unui fragment din Parthenon care aparține muzeului de arheologie Antonino Salinas din Palermo, Sicilia.

Deși Williams a lăsat de înțeles că sculpturile vor fi doar împrumutate, un purtător de cuvânt al proiectului a spus: „Avem nevoie de un acord de viitor, reciproc avantajos, sub forma unui parteneriat cultural între Grecia și Marea Britanie. Acest lucru ar face ca sculpturile Parthenonului, precum și alte obiecte grecești expuse în Marea Britanie, să se întoarcă definitiv în casa lor de drept din Atena, printr-un schimb avantajos pentru ambele părți.”

Rămâne de văzut dacă cele două instituții se vor rezuma la un parteneriat temporar și exponatele se vor întoarce după un timp în Marea Britanie sau vor opta pentru repatrierea lor permanentă în Grecia.

Post a Comment