TOP

Duchamp Research Portal – arhiva care cuprinde zeci de documente și imagini despre viața și opera artistului

Marcel Duchamp a compus muzică, a făcut filme, a introdus în arta modernă termenul de „ready-made”. Cu toate acestea, Marcel Duchamp a realizat mai mult decât atât, iar acest lucru este susținut și confirmat de cele peste 18.000 de documente și 50.000 de imagini puse la dispoziție pe Duchamp Research Portal, o arhivă nou deschisă, dedicată vieții și operei artistului.

Rezultatul unei colaborări de șapte ani între Muzeul de Artă din Philadelphia, Asociația Marcel Duchamp și Centrul Pompidou, această colecție digitală include multe documente legate de cele mai cunoscute lucrări ale artistului, printre care amintim „The Large Glass”, „LHOOQ” (Mona Lisa cu mustăți și barbișon), „Fountain” (1917), celebrul pisoar, „Nud coborând o scară” (eliminată de la Salonul Independenților, în 1912, acolo unde a vrut să o expună), unde vedem încercările de a reda mișcarea pe pânză.

Pe lângă lucrările sale, mărturiile scrise, care implică și alți artiști importanți în evoluția artei secolului XX, sunt cele mai interesante. Printre acestea se numără o carte poștală din 1933 către Constantin Brâncuși, multe fotografii făcute de către Man Ray, planul studioului său de pe West 67th Street sau o telegramă din 1940 către Walter Conrad Arensberg.

Post a Comment