TOP

Fresce renascentiste descoperite în Palatul Princiar din Monaco

În 2015, în timpul unor lucrări de rutină în clădirea reședinței oficiale a prințului de Monaco, restauratorii au identificat o serie de fresce ascunse sub un alt strat de vopsea. O echipă de 40 de specialiști a lucrat ani de zile pentru a le aduce la suprafață, a le restaura și conserva și, în sfârșit, ele pot fi văzute acum de vizitatori, palatul fiind deschis publicului pe perioada verii.

Frescele ascunse redau scene din mitologia antică și alte figuri alegorice, cum ar fi cele 12 munci ale lui Hercule, o frescă de mari dimensiuni cu Odiseu, sau un tavan pictat reprezentând răpirea Europei de către Zeus în chip de taur. Cel mai probabil, aceste fresce datează din secolul al XVI-lea, din timpul Renașterii italiene, și se presupune că au fost realizate de artiști din școala genoveză. Nu se știe încă cine sau de ce le-a acoperit.

Palatul a fost conceput în 1191, inițial ca parte a unei fortărețe, și, începând din 1297, a servit drept reședință familiei Grimaldi, actuala familie conducătoare a statului Monaco. În prezent, aici locuiește prințul Albert II, conducător încă din 2005 al statului. Redeschiderea Palatului Princiar era planificată pentru anul 2020, dar a fost amânată din cauza pandemiei de COVID-19. Palatul va fi deschis publicului până pe 15 octombrie.

 

Post a Comment