TOP

Imagine descoperită în reflexia unei oglinzi din secolul al 15-lea

Există posibilitatea ca unele artefacte să ascundă în compoziția lor diferite secrete. Printre acestea se regăsesc „oglinzile magice”. Ele sunt oglinzi din bronz care, expuse la o anumită lumină, au pe suprafața reflectorizantă imagini ascunse. Însă, dese ori aceste artefacte pot trece drept simple obiecte. Asta s-a întâmplat și în Muzeul de Artă din Cincinnati, unde How mei-Sung, curatorul muzeului de artă Est Asiatică a descoperit o oglindă magică în depozit din secolul al 15-lea.

După expunerea ei în lumina provocată de lanterna unui telefon mobil, a observat că pe perete în lumina reflectată a apărut o imagine distorsionată, nu îndeajuns de clară pentru a oferi un răspuns cert. După repetarea procesului cu surse de lumină mai puternice și mai concentrate s-a descoperit că imaginea din reflexie era aceea a unui Buddha reprezentat în poziția de șezut în meditație cu raze de lumină emanând din el spre exterior. O imagine construită în relație cu textul de pe spatele oglinzii care se citește Amitabha, unul dintre cei 5 Buddha ai înțelepciunii, figură dese ori reprezentată în poziția de meditație alături de motive solare, el fiind un Buddha celest.

Deși în prezent știința a evoluat la un nivel ridicat, How mei-Sung este de părere că experții nu știu exact cum au fost lucrate aceste artefacte. Conform unui articol din publicația The UNESCO Courrier, ceea ce se crede despre procesul din spatele acestui obiect este că meșterii turnau imagini, text ori forme în relief, într-o parte a unei plăci de bronz, apoi răzuiau cealaltă suprafață înainte de a o lustrui până devenea reflectorizantă. Procesul se încheia cu utilizarea unei substanțe bazate pe mercur pentru a remedia micile imperfecțiuni din curbura obiectului apărute în urma turnării inițiale din cauza dimensiunilor variate a plăcii de bronz.

Descoperirea oglinzii în Muzeul de Artă din Cincinnati, îl face să fie una dintre puținele instituții din lume care sunt în posesia unui astfel de artefact. Astfel, oglinda va fi din nou expusă pentru prima oară din 2017 la Muzeul de Artă din Cincinnati de pe 23 iulie.

Post a Comment