TOP

În iunie se va deschide un nou muzeu de istorie dedicat masacrului din Tulsa

Un nou muzeu de istorie dedicat masacrului din Tulsa le permite vizitatorilor să aleagă să vadă șirul tragicelor evenimente într-o variantă necenzurată sau să ia o „ieșire emoțională” care prezintă o variantă mai puțin grafică a celor întâmplate.

Luna viitoare se împlinesc 100 de ani de la masacrul din Tulsa, în care prosperul district Greenwood (cunoscut ca și Black Wall Street) care găzduia afacerile deținute de comunitatea de culoare a ars din temelii. În memoria victimelor și a supraviețuitorilor urmează să se deschidă la începutul acestei veri un nou muzeu de istorie, Greenwood Rising.

Masacrul din 1921 din Tulsa a fost declanșat de o știre – ulterior dovedindu-se nefondată – că un bărbat de culoare a atacat o femeie albă într-un lift. Povestea a fost alimentată, de fapt, de invidia comunității albe asupra bogăției locuitorilor din Greenwood și a fost pretextul perfect pentru cele ce ce au urmat. Din nefericire, mulțimea inflamată de toate aceste tensiuni a ucis aproximativ 300 de tulsani negri, a distrus casele altor 10.000 și a cauzat pagube în valoare de aproximativ 200 de milioane de dolari (suma convertită la valoarea zilele noastre).

A fost un proces provocator în a se expune cel mai bine povestea masacrului în special și datorită protestelor Black Lives Matter care au avut loc vara trecută și care au zguduit națiunea americană.

De aceea, Local Projects (cei care s-au ocupat de muzeu) au creat două căi prin expoziție: una care oferă ceea ce a organizatorii au numit o „ieșire emoțională” relatând o povestire mai puțin grafică a istoriei Tulsei, dar și una mult mai dură care detaliază rasismul sistemic cu care se confruntă americanii de culoare, inclusiv influența Ku Klux Klan, precum și recreerea pas cu pas a ororilor prin relatări audio ale unora dintre supraviețuitori, dar și prin fotografii realizate la vremea respectivă.

Mai jos aveți o galerie foto cu simulări grafice ale Greenwood Rising:

 

Post a Comment