
Lucrările din „Laborator Speculativ Doar Mâine 1.0” ajung la Ars Electronica 2024
Asociația „Doar Mâine” anunță cu entuziasm ultimele pregătiri pentru participarea la Festivalul Ars Electronica 2024 din Linz, între 4 și 8 septembrie 2024, fiind unul dintre cele mai importante evenimente la nivel mondial dedicate artei, tehnologiei și societății.
Sub umbrela proiectului „Laborator Speculativ Doar Mâine 1.0”, asociația va prezenta o selecție de lucrări inovatoare, realizate în colaborare cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC), Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) și Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad (UAV), dar și cu sprijinul Asociației Furna Art & Culture.
Proiectul, finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, se înscrie în cadrul direcției tematice Timișoara 2023 Echoes și este susținut de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu fonduri alocate de la bugetul de stat prin Ministerul Culturii.
Festivalul Ars Electronica a fost, de-a lungul celor 45 de ani de existență, un punct de întâlnire pentru gânditori, artiști și inovatori de renume mondial, precum Laurie Anderson, Hito Steyerl, Olafur Eliasson și Ryoji Ikeda, care au explorat noi modalități de a interconecta arta și tehnologia.
În fiecare an, festivalul propune o temă centrală care reflectă provocările și oportunitățile actuale ale lumii contemporane. Tema din 2024, „HOPE – who will turn the tide” („Speranță – cine va schimba cursul lucrurilor”), se concentrează pe explorarea modurilor în care putem aduce schimbări pozitive în fața crizelor globale actuale.
Înființată în 2022 în Arad, Asociația Doar Mâine promovează cultura prin proiecte transdisciplinare în domenii precum arta, educația, tehnologia și ecologia. Printre principalele proiecte derulate se numără „Post-educația. Pedagogii ale crizei” și „Laborator Speculativ Doar Mâine”, ambele parte din Programul Cultural Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Activitățile asociației includ ateliere de artă și new media, conferințe internaționale și mobilități artistice.
Echipa de proiect este formată din Nicoleta Stoica (Nita Mocanu), coordonator de proiect, Marius Stoica, curator, și Teodora Vieru, management de proiect.
Artiștii reprezentați sunt Sânziana Gheorghe, Andrada Băleanu, Simona-Diana Chiru, Lorena Cocora, Radu Condrache, Caty Șamata, Flavius Coman și Ana Farîma.
Fragrancy-Forged Memoryscapes – instalație interactivă de Simona-Diana și Chiru Caty Alexandra Șamata
O2 Touch – Instalație interactivă de Flavius Coman
Robots on Mars – Joc video Sânziana Gheorghe
Este cineva acolo?- Instalație AR, costum, video de Ana Farîma