• No products in the cart.
TOP

Muzeul Luvru și Sotheby’s desfășoară o acțiune de identificarea operelor intrate în patrimoniul muzeului prin mijloace nelegale

Muzeul Luvru și casa de licitații internațională Sotheby’s au anunțat recent că vor colabora în decursul următorilor trei ani într-un parteneriat care își propune să identifice lucrările de artă din patrimoniul muzeului ce au o provenineță ilegală. Este vorba despre opere care au fost achiziționate sau primite de către muzeu între anii 1933 și 1945, obiecte care ar putea face parte din colecții de artă desființate prin deposedarea ilegală a proprietarului de către ofițerii Germaniei naziste a lui Hitler. Bineînțeles, cercetarea vizează mai cu seamă lucrările de artă ce au fost transferate de la proprietar la proprietar în timpul războiului, făcând proveniența și istoricul lor și mai greu de stabilit.

În perioada de timp avută în vedere pentru cercetare, Muzeul Luvru și-a îmbogățiț patrimoniul cu nu mai puțin de 13.943 de piese de toate felurile și din toate perioadele, de la artă romană până la pictură moderă. Până acum, au putut fi identificate numele a câțiva colecționari interbelici care au fost ilegal deposdați de propriile achiziții sau au fugit, lăsând în urmă obiecte importante de patrimoniu și opere de artă.

Sotheby’s a anunțat faptul că este prima casă de licitații din lume care are un departament activ de cercetare a provenienței lucrărilor de artă și că, prin parteneriatul cu Muzeul Luvru, unde existau astfel de demersuri deja, ăși doresc să deschidă calea unor posibile restituiri ale obiectelor de artă către moștenitorii proprietarilor de drept, acolo unde ei există.

 

Post a Comment