TOP

Noi cercetări atestă faptul că Venus din Willendorf provine din Italia

Sculptura antică din calcar cunoscută drept Venus din Willendorf, veche de 30.000 de ani, a fost descoperită în 1908 în Willendorf, Austria. Măsurând puțin peste 11 cm înălțime și reprezentând un personaj feminin, aceasta este una dintre cele mai timpurii exemple cunoscute de sculptură figurativă. Cioplită din calcar oolitic, opera a fost cel mai probabil realizată în timpul uneia dintre epocile de gheață.

Venus din Willendorf „simbolizează o femeie adultă, fără trăsături faciale, cu genitale exagerate, coapse pronunțate, abdomen proeminent, sâni masivi și o coafură sau o decorație de cap sofisticată”, descriu cercetătorii în Scientific Reports Journal. Pentru a determina sursa materialului, sculptura a fost scanată 3D și, cu ajutorul unui computer tomograf, interiorul a fost studiat bucată cu bucată, piatra fiind apoi comparată cu mostre similare provenind din Franța, Ucraina, Crimeea, Germania și Sicilia. Cel mai probabil, calcarul folosit provine din Italia, fiind aproape de nedistins de alte mostre extrase din jurul lacului Garda, în sudul Alpilor italieni.

Cercetătorii sugerează că este foarte probabil ca un vânător-culegător din cultura gravetiană a paleoliticului târziu să fi adus sculptura cu sine în timpul migrației spre nord, spre Dunăre, datorată schimbărilor climatice din acea vreme. Descoperirea „pune într-o nouă lumină remarcabila mobilitate a primilor oameni moderni la sud și nord de Dunăre“, au adăugat cercetătorii. Venus din Willendorf poate fi văzută la Muzeul de Istorie Naturală din Viena.

Post a Comment