• No products in the cart.
TOP

Peste 2.000 de opere de artă au fost sustrase din muzeele orașului Mariupol de către ruși

„Ocupanții au «eliberat» Mariupolul de moștenirea sa istorică și culturală”, a declarat Consiliul Municipal Mariupol într-un mesaj pe Telegram. „Au furat și mutat peste 2.000 de exponate unice de la muzeele din Mariupol la Donețk.”

Printre lucrările sustrase s-au aflat trei lucrări ale artistului Arkhip Kuindzhi, altele ale celebrului pictor rus Ivan Aivazovsky și Evanghelia din 1811 realizată de tipografia venețiană pentru grecii din Mariupol.

Muzeul de artă Kuindzhi a fost grav avariat în timpul unui atac aerian rusesc în data de 20 martie, iar potrivit lui Konstantin Chernavski, președintele Uniunii Artiștilor din Ucraina, cele trei lucrări originale de Kuindzhi – „Apus roșu de soare”, „Elbrus” și „Toamna, Crimeea” – nu se aflau în muzeu la momentul atacului din martie, ci au fost mutate într-o locație secretă. Conform lui Petro Andryushchenko, consilier al primarului Mariupolului, directorul Muzeului de Istorie Locală din Mariupol a predat lucrările rușilor. „Natalia Kapustnikova, care știa locul exact de depozitare secretă a capodoperelor, a transmis personal totul din mână în mână”, a dezvăluit acesta.

Promițând să recâștige o mare parte din moștenirea sa culturală, Consiliul orașului Mariupol a declarat că pregătește materiale „ca organele de drept să inițieze procedurile penale și să facă un apel la Interpol.”

Post a Comment

X