TOP

Itinerariul vizitei la MoBU

În data de 19 mai s-a deschis târgul de artă MoBU, la Romaero Băneasa. Evenimentul reunește 30 de galerii de artă și spații artist run, în peste 5000 de metri pătrați de spațiu expozițional. Până în data de 28 mai, publicul pasionat de artă, dar și colecționarii și cei interesați de cumpărarea unei lucrări, mai pot vizita târgul. Propagarta a realizat un scurt itinerariu al evenimentului, cu cele mai interesante lucruri pe care le-am văzut acolo.

Pentru publicul larg, poate cel mai interesant lucru de văzut este retrospectiva Daniel Spoerri, care aduce împreună lucrări din cariera de peste 70 de ani a artistului. Pionier al mișcărilor artistice celebre precum Eat Art și New Realism, Spoerri este cu siguranță un nume de referință pentru arta contemporană internațională, iar apropierea de creația lui nu poate fi decât o experiență interesantă, și pentru vizitatori, dar și pentru artiști. Retrospectiva se bucură locul central al spațiului, astfel că nu poate fi ratată. 

Un loc important în spațiul îl ocupă și galeria Kulterra, organizator al târgului de artă MoBU. Printre artiștii prezentați de această galerie se numără Obie Platon, Natalia Romanciuc, ATOMA, Valeria Glibiciuc, Arina Bican, Ciprian Antoci, Mișa Diaconu, MihU, Elena Bria, Alex Baciu și Teona Toderel, cu care am și stat de vorbă. Artista ne-a povestit despre lucrările pe care le prezintă la târg, dar și despre cum oportunitățile pe care le creează apariția unui târg de artă. 

“Arta are nevoie de public, dar și de oameni care sa o vadă și să o cumpere. MoBU este cea mai bună invitație la acest schimb. Evident că este necesar ca și în România să existe târguri cum este MoBU, pentru că reprezintă o ocazie de a reuni galerii, artiști și oameni care împărtășesc o pasiune comună.”

“Lucrările pe care le prezint la MoBu fac parte din cea mai nouă serie, în care abordez o perspectivă personală asupra realității. Sunt o distorsionare a cotidianului, redată prin forme abstracte, cu elemente naturale contradictorii: de exemplu, ploaia torențială dintr-un cer senin. Folosind apa ca pretext și ca mijloc de distorsionare intrinsec, asociez asta cu percepția omului asupra lumii sau a lucrurilor. Chiar dacă noi suntem adevărul, consider că, de fapt, suntem pe cât de aproape, pe atat de departe de el. Aici intervine ecranul invizibil care desparte cele doua lumi, cotidianul și misticul, care de fapt se întrepătrund în pictură, la un nivel optic.

“Colaborarea mea cu galeria Kulterra a început în 2021, și este pana în acest moment o bucurie pentru mine. Am început cu încredere colaborarea și am ajuns să fim mai mult decât colaboratori, suntem ca o familie.”

Spațiul pe care nu trebuie să îl rateze publicul pasionat de arta contemporană românească este cel al grupului ALIAJ, format din trei artist run spaces foarte active în București: ALERT Studio, Atelier 030202 și ETAJ artist-run space. Cel mai important lucru pe care îl au în comun aceste spații este abordarea foarte actuală și relaxată, care integrează și promovează artiști tineri și foarte tineri, cu moduri de exprimare foarte variate. 

Galeria Romană prezintă în cadrul MoBU artiștii din grupul Prolog, deja consacrați în scena de artă românească și extrem de apreciați de public, oferind o bună ocazie pasionaților de artă să cumpere o lucrare semnată de un artist de mare importanță pentru istoria artei recente. Galeria Scemtovici & Benowitz, continuând discursul început de ultima expoziție care a avut loc în galerie, o personală a lui Olimpiu Bandalac, prezintă lucrări ale artistului, atât din cele cunoscute, cât și din cele care nu au mai fost arătate până acum, din arhiva amplă a artistului. Alte spații care trebuie vizitate sunt cele ale artiștilor Eugen Raportoru, Francisc Chiuariu, Ioana Cristodorescu, Irina Cristescu, Ioan Sbârciu, Celula de artă și Iaga Contemporary Art.

 

Post a Comment