TOP

„Escape room”, expoziția Adrianei Florea Băloiu de la Etaj

„Reflectând constant asupra propriilor trăiri, Adriana Florea Băloiu găsește un mod prin care poate exprima inefabilul fie în culori violente și gesturi compulsive, prin supradozarea pânzelor cu ceea ce aceasta numește dinamism, fie cu o poveste misterioasă care-i articulează abecedarul vizual. În ESCAPE ROOM artista prezintă un produs finit al gândurilor recurente: „despre cât de mici și neînsemnați suntem, cât de obosiți de greutatea propriei «iluzii de importanță», cât de banal poate părea uneori totul” – o înlănțuire de instanțe copleșitoare, care atârnă asemenea bucăților dure din ghirlanda Goffi Says – întrebați!

Gândirea, simțirea și conștientizarea relației ingenue, intime, presărate cu speranță și uimire, pe care a dezvoltat-o cu pictura abstractă în zece ani de activitate, este poate cea mai bătătorită cale în explorarea dimensiunii vindecătoare a artei. Imaginea de ansamblu a expoziției trădează fragilitatea emoțională, altminteri emoționantă, vizibilă în cele mai mici detalii – cu care Adriana Băloiu pornește în crearea unor peisaje crude, vizibile pe geam, din propriul atelier – poate luna, poate-un ram, poate cerul, poate toate, poate niciuna, culorile vă vor răspunde.

Condiționată de propria expresie artistică, reușește să re-creeze spațiul de atelier cu o bucurie tihnită, astfel încât cei care nu au cunoscut-o în smerenia propriului sanctuar de creație, să poată capta măcar o parte din atmosfera unde i se întâmplă magia. Dacă expresionismul mai are cu adevărat „un singur dor”, atunci acela, pentru artistă, este:

„Meditația mea asupra banalului, o poetică a rutinei, o observație…” Întrebați.

Text: Călina Coman

 

 

 

Post a Comment