TOP

Expoziția Alinei Cioara de la Galeria Park din Timișoara

„Expoziția personala WORD, artist Alina Cioara, curator Antigona Silvia Rogozea, consultant incluziune John M. Kennedy are loc în perioada 24 septembrie-14 octombrie 2021 la Galeria Park a Uniunii Artiștilor Plastici, Filiala Timișoara, Str. George Enescu nr. 1

WORD s-a conturat in jurul cuvantului, in perioada in care fiica mea descoperea limbajul. Este o continuare si impletire a preocuparilor mele pentru terminologie, psihologie si neurostiinte, pentru modul in care gandurile si emotiile sunt articulate, modeleaza contiinta si castiga forma. Punctul din Braille devine pretext pentru limbajul scris si cel plastic. Apar astfel cuvintele imagine, lucrari metafora. Chestionarea perceptiei vizuale versus decriptarea mesajului, precum si atentia acordata accesibilizarii mediului artistic pentru persoanele cu deficiente vizuale sunt repre constante ale demersului meu artistic.

Cuprinsul expoziției conține capitolele CUVINTE ROBUSTE, CUVINTE FRAGILE și CUVINTE NES(U)PUSE, care propun teme personale într-o stilizare interdisciplinară, cu transgresări în psihologia individuală. Ca particularitate, demersul artistic se adresează și persoanelor cu deficiențe vizuale, preocupare continuă în practica artistică a Alinei Cioară. CUVINTELE ROBUSTE sunt acelea care ne modelează conștiința, sunt parte aunui câmp, primul capitol expozițional ilustrând conceptul prin două pânze de dimensiuni mari: DARK și LIGHT. Al doilea capitol, CUVINTE FRAGILE, prezintă o instalație de pânze rotunde, mobile care formează cuvântul POWER. Suspendarea trimite la paradox și la contextul în care cuvântul își poate manifesta sensul sau, dimpotivă, antiteza. Cel de-al treile capitol, CUVINTE NES(U)PUSE, o instalație din zece lucrări cu macropuncte Braille, se referă la cuvintele care nu reușesc să ia formă și rămân la nivel de potențialitate. Nu întâmplător acestea sunt imprimare pe hârtie Arche, făcând trimitere la archē-ul aristotelian, cuvintele principiu, intangibile, cărora le este lăsată posibilitatea.

Încheierea demersului expozițional este realizată printr-o instalație interactivă situată la nivelul podelei: macropuncte Braille negre care compun cuvântul FEAR, încurajând vizitatorii să facă un gest asumat, să nu evite să calce pe FRICĂ.

După intervențiile sale de la Galerie de l’Esplanade din Metz și Centre Pompidou din Paris (2006-2007), precum și expoziția Nevermore, din spațiul Fundației Triade în cadrul Art Encounters 2017 sau Arta este un donator de sânge de la Galeria Galateca din București în 2018 sau Migrații. HOMO VIATOR de la Muzeului de Artă Timișoara din iunie 021, Alina aduce estetica tactilă în prim plan și de această dată, prin introducerea unor lucrări și instalații din macropuncte Braille, dar și a parcursurilor tactile. Alina debordează de o sensibilitate tăioasă, însă aceasta este exact ceea ce o face abordabilă în dialogul cu publicul său, nicio lucrare nu este lăsată fără un dialog continuu cu vizitatorii, aceștia devenind parte din expoziție. Astfel, artista optează din nou pentru o poziționare a instalațiilor la nivelul publicului adresabil, provocând o întâlnire sigură dintre artă și public.

Alina Cioara a studiat Artă, Psiho-Sociologie și Comunicare la Timișoara, continuându-și studiile la Ecole Supérieure d’Art de Metz și participănd în 2007 la un proiect de cercetare și creație la Centre Pompidou din Paris. A expus fotografie, gravură și instalații la Galerie de l’Esplanade din Metz (2006-2007); Espace mémoire, proiect itinerant Franţa, Belgia, Germania (2007); Double Face, Galerie de l’Esplanade, Metz (2007); Jean & Mar, performance, Galerie de l’Esplanade, Metz (2007); Mondographie, instalaţie, performance și intervenție în lucrarea lui Nam June Paik, Zen for Film, din cadrul expoziţiei Le Mouvement des images, Centre Pompidou din Paris (2007). În perioada 2003 -2012, a participat la expoziţii de grup la Bucureşti, Craiova şi Timişoara, iar în 2017 a expus la galeria Fundației Triade din Timișoara în cadrul Art Encounters. În 2018 a prezentat instalația site-specific Arta este un donator de sânge, curator Antigona Silvia Rogozea, la Galeria Galateca din București și a încheiat proiectul în același an, în cadrul expoziției de grup Woman, All Too Woman, curator Andreea Foanene, la Muzeul de Artă Timişoara. În iunie 2021, cu ocazia Nopții Muzeelor, a prezentat proiectul Migrații. Homo viator la Muzeul de Artă din Timişoara, curator Antigona Silvia Rogozea, co-curator Andreea Foanene.”

Post a Comment