TOP

Expoziția artistei Nye Thompson de la Electroputere

„Galeria ElectroPutere are plăcerea să anunțe deschiderea primei expoziții personale în România a artistei britanice Nye Thompson. ECHO explorează mecanismele privirii generate de tehnologie în societatea contemporană. Nye Thompson analizează imaginile produse de sateliți și mecanismele prin care sunt generate aceste imagini. Conform afirmațiilor artistei ”un ecosistem de sateliți în creștere rapidă urmărește și înregistrează lumea și activitatea noastră. Această privire verticală divină inspiră vise și planuri megalomane, transformând o socio-geografie dezumanizată în estetică și lumea vizibilă în date și potențiale ținte militare. Această relație este marcată de nereciprocitate: sateliții ne văd în detalii din ce în ce mai vii, iar noi abia îi vedem și rareori suntem chiar înclinați să încercăm.”
În cadrul proiectului, Nye Thompson a explorat în mod creativ relația noastră cu aceste sisteme greu de văzut – căutând modalități de a genera o privire reciprocă. Plecând de la premiza că perspectiva din care privim lumea s-a schimbat de la o vedere orizontală „față în față”, umană la o vedere verticală supra-umană „asemănătoare Zeului”, expoziția aduce în discuție schimbările survenite în planul vizualizarii planetei noastre care sunt în consecință, rezultatul unor lupte economice și militare care au loc la nivelul stratosferei.
Nye Thompson este o artistă devenită programatoare software redevenită artistă. Ea creează sisteme de programe generatoare de date care explorează impactul noilor paradigme tehnologice și are un interes deosebit în ceea ce privește supravegherea controlată de mașini și aferenta dinamică a puterii. Prima ei expoziție personală Backdoored.io – a fost descrisă de C4 News drept „prea controversată ca să fie transmisă” – a devenit un generator global de clickuri și a atras după sine o plângere oficială internațională. De atunci, Thompson a expus în Marea Britanie și la nivel internațional, inclusiv Tate Modern, The Barbican, The Lowry, The V&A, ZKM Karlsruhe, Ars Electronica și The Louvre. Thompson a primit Lumen Prize Gold Award 2021 pentru scurtmetrajul UNINVITED, realizat în colaborare cu UBERMORGEN. Ea a fost numită „noul Big Brother” (Vogue) și „un Jacques Cousteau contemporan” (Bob și Roberta Smith). Lucrările ei sunt incluse în Colecția Națională a Muzeului V&A, precum și în colecții private internaționale și din Marea Britanie.” SURSA: Electroputere

Post a Comment