TOP

Expoziția „Cazul actual al unor tineri artiști români” de la Ivan Gallery

Artiști: Vlad Albu, Andreea Anghel, Anca Bucur, Flaviu Cacoveanu, Ioana Ciora, Lorena Cocioni, Giulia Crețulescu, Roberta Curcă, Matei Dumitriu, Diana Gheorghiu, Alexandru Grigore, Mihaela Hudrea, Adriana Preda, Mihai Teodorescu, Tăietzel Ticălos, Matei Toșa, Ștefăniță Tudor

„Expoziția prezintă practici și abordări recente din arta contemporană românească, într-o selecție curatoriată de Robert Băjenaru de la Cazul 101. Cei 17 artiști și artiste sunt născuți în diverse etape ale anilor ’80-’90 și au în comun atitudinea inovatoare, experimentală, bazată pe o cercetare proprie, în raport cu actul artistic, desfășurat cel mai adesea inter sau trans-medial, în mixaje de medii tradiționale și new media ce variază de la caz la caz.

Fără a avea pretenția de a realiza radiografia unei anume generații de tineri artiști sau absolvenți ai universităților de profil, expoziția face vizibile poziții și gesturi artistice relevante în prezent pentru direcțiile diverse ale artei contemporane, în țară dar și pe plan internațional – unii dintre artiști locuind și activând în străinătate. Printre criteriile obiective de selecție s-au numărat vizibilitatea artistului/ei, ponderea activității expoziționale și mai ales cea a expozițiilor personale, principalul scop al expoziției fiind de a aduce în atenție și de a sprijini practici la începutul traiectoriei lor artistice, mai puțin vehiculate sau insuficient cunoscute la nivelul scenei artistice locale și (inter)naționale.
Expoziția este realizată prin colaborarea dintre două organizații cu un profil și un istoric diferit – Cazul 101, project space, și Galeria Ivan, galerie privată – vecine și partenere în interiorul ecosistemului artistic extins al comunității Atelierelor Malmaison din București.
Cazul 101 este un spațiu artistic multidisciplinar deschis în luna februarie a anului 2018 în București care își propune expunerea, susținerea și promovarea artiștilor emergenți de pe plan național și internațional. Această inițiativă s-a concretizat în contextul precar al spațiilor și oportunităților de expunere și producție accesibile tinerilor artiști români. Proiectul și-a desfășurat activitatea în mai multe spații de la înființarea sa, printre care o casă, apoi un garaj din cartierul Cotroceni, întotdeauna într-un mod independent, auto-susținut și auto-finanțat. Pe 10 August 2020, Cazul 101 a inaugurat o extensie a sa intitulată Another Mobile Gallery (AMG), un spațiu dinamic conceput ca o alternativă la galeria obișnuită de artă contemporană. Începând sub forma unei dubițe, AMG nu este în prezent legată de un spațiu fizic, ci continuă cu scopul principal de a oferi expoziții de artă pop-up care pot avea loc oriunde în lume.” SURSA: Ivan Gallery

Post a Comment