TOP

Expoziția Image fantôme de la Anca Poterașu Gallery

Anca Poterasu Gallery

„Expozițiile gemene Image fantôme, sunt catalizate de rezidența artistică a Nadiei Lichtig în România, la invitația Goethe-Institut București și a Galeriei Anca Poterașu, încurajând practicile artistice colaborative și dialogul.
Expozițiile explorează ceea ce ne este familiar, dar în același timp și dificil de exprimat, un spațiu în care frica, memoria, uitarea sunt parte a istoriilor personale și culturale interdependente.
Memoria este un mușchi, care este pus în mișcare, o acțiune în desfășurare. În acest sens, imaginile sunt mult mai mult decât un registru pasiv al evenimentelor: ele aparțin unui univers extins de emoții și afect, fire conectate și reactive, între vieți individuale și istorii colective.
Nadia Lichtig dezvoltă în cadrul expoziției de grup de la galeria Anca Poterașu un dialog complex cu artiștii invitați Irina Botea Bucan și Jon Dean, Larisa Crunțeanu, Stoyan Dechev, Orit Ishay, Radu Jude, Iosif Király, Anton Roland Laub, Astrid Rottman, Maya Schweizer, Decebal Scriba, Alexandru Solomon, pe tema spațiilor de memorie și absență.
Amintirea începe ca ceva profund personal, care se infiltrează și traversează un spațiu între individ și colectiv, revenind la repovestiri și istorii subiective. Expoziția alternează între perspective de auto-reflecție și capacitatea de a transmite, de a împărtăși din trecut, chiar dacă firele poveștilor se pierd în sisteme complexe de înregistrare ale timpului.
În Pavilion 32, spațiul expozițional al Goethe-Institut București, Nadia Lichtig explorează bariere ale limbajului în transmiterea istoriilor traumatice, creând o rezonanță poetică între imagini și cuvinte. Patru fotografii nocturne din seria Ghosttrap sunt prezentate împreună cu o lucrare video în care artista preia relatări ale unor episoade marcante, dar păstrând caracterul lor incert, misterios. Artista este în căutarea invizibilitului, surprinzând ceea ce este invizibil pentru ochi, „inconștientul optic”, imaginea fantomă.
Spații ale trecutului, spații ale uitării, sunt privite în cadrul proiectului expozițional, dintr-o perspectivă exploratorie, chestionând rolul fotografiei și al filmului ca medii principale ale memoriei.”
Cristina Stoenescu, fragment din textul curatorial.

Post a Comment