TOP

Expoziția de grup „COME LET`S HAVE A WALK” de la Biju Gallery

„Post-pandemic, s-a resimțit tot mai mult nevoia de reactivare a scenei artistice clujene, iar această stare a condus la apariția unor noi spații locale dedicate artei contemporane. Biju Gallery este un astfel de spațiu, care deja se află la a doua expoziție, după duo show-ul de inaugurare din luna mai  Twice Told Tales – dedicat artiștilor Mircea But și Victoria Sadovnic, Dorind să-și contureze o activitate constantă, de curând, Biju Gallery a organizat și cea de-a doua expoziție – „COME LET`S HAVE A WALK” (21.07.2022), ce aduce împreună tineri artiști: Mircea But, David Farcaș, Adela Giurgiu, Mirela Moscu, Sebastian Nasta și Nicolae Romanițan. În principal, selecția artiștilor expuși e centrată pe o generație emergentă și promițătoare, care e deja activă de câțiva ani în cadrul comunității artistice din Cluj, dar nu numai.

Așa cum sugerează titlul expoziției „COME LET`S HAVE A WALK”, dar și conceptul său scris într-o cheie destul de creativă, miza expoziției este cea de a invita publicul să exploreze, sistematic, imaginarul singular al fiecărui artist în parte. Chiar dacă, tehnic vorbind, abordarea artiștilor este una clasică a picturii sau desenului, lucrările lor sunt destul de diferite stilistic și tematic datorită preocupărilor și modurilor lor personale de exprimare plastică ce alcătuiesc ficțiuni puternic individualizate. În pofida diferențelor estetice dintre abordările distincte ale artiștilor asupra mediumului picturii, expoziția se leagă prin narațiunea generală creată în jurul ideii de transpunere a propriului imaginar artistic.

Această aspect se dezvăluie treptat, pe măsură ce publicul parcurge traseul expoziției, traseu ce pornește de la punctul foarte clar și descriptiv al picturii hiperrealiste a lui Sebastian Nasta.  La o primă privire, portretele „psycho – fotografice” ale lui Sebastian Nasta dau impresia surprinderii unor personaje feminine ce vor să-și confeseze emoțiile intime, dar, totodată, să le și ascundă. Însă, partea cu adevărat interesantă la lucrările lui Sebastian Nasta o constituie faptul că în aceste portrete se reflectă autoportretul său distorsionat în foliile aurii de aluminiu pe care artistul le introduce în cadrul „scenografic” al lucrărilor sale figurative. Imediat, în a doua încăpere a galeriei, expoziția continuă cu o pictură de Mircea But, în care figura umană dispare aparent, iar abordarea sa tehnică dă o senzație aproape post-impresionistă. Cu toate astea, prezența secretă a omului poate fi resimțită în lucrările lui Mircea But, datorită urmelor umane conținute în peisajele create de artist, urme redate prin grădini, case, cimitire, garduri etc. În continuarea expoziției, direcția unei picturi „moderniste” este perpetuată prin lucrările lui David Farcaș. Abordarea sa stilistică modernistă asupra formei, culorii și compoziției îl ajută pe artist să reactualizeze trecutul într-o formă prezentă. Continuând traseul expozițional, în lucrările următorilor trei artiști, Nicolae Romanițan, Mirela Moscu și Adela Giurgiu, dimensiunea imaginarului este mult mai accentuată atât prin introducerea unor simboluri de origine spiritual-religioasă sau laică ale societății contemporane, cât și prin hibridizări sau distorsiuni ale figurii umane și animale. În cazul celor trei artiști, toate aceste trăsături enumerate îți dau senzația că te apropii de lumea absurdă a viselor.

Pe scurt, când hoinărești prin centrul Clujului, merită să faci o oprire la galeria Biju și să te plimbi prin aceste ficțiuni artistice personalizate prezente în expoziția „COME LET`S HAVE A WALK” până în 9 septembrie.”

Iolanda Anastasiei

 

Post a Comment