TOP

Expoziția de grup “Hyphen între atunci și acum” de la UVT ArtCenter

Proiectul “Hyphen între atunci și acum” situează creația a patru tineri artiști timișoreni, doctoranzi și masteranzi ai Facultății de Arte și Design, în raport cu unul dintre cele mai semnificative concepte ale operei lui Paul Neagu. Selecționate din fondul de lucrări gestionat de Paul Neagu Estate (RO) prin Asociația Lumi Diverse, majoritatea lucrărilor prezentate la UVT ArtCenter au ca subiect Hyphen-ul (Cratima) – element al conexiunilor ideatice și al legăturilor funcționale deopotrivă, ce a reprezentat pentru Paul Neagu codificarea geometrică – prin triunghi, dreptunghi și cerc – a “energiei simbolice nemanifestate”.
Integrat în creația sa la mijlocul anilor ’70, în contextul expoziției Grupului de Artă Generativă de la Muzeul de Artă Modernă din Oxford, Hyphen-ul a fost reluat de-a lungul carierei sale în desene, picturi, obiecte sculpturale și studii. A servit inițial ca un element de expunere, o platformă cu trei picioare care conecta obiecte asociate simbolic alter egourilor artistului, acei membri fictivi ai Grupului de Artă Generativă. A mai fost denumit de artist „Generator de subiecte” și a devenit ulterior emblematic pentru ideea de relaționare coerentă între prezență și absență, prezent și trecut, spirit și materie.
“Hyphen-ul, explică autorul, << este, totodată, o evocare și un proiect, asemeni icoanei. Semn eliberat de semnificație, el nu mai conține decât energia simbolică nemanifestată, ceea ce explică de ce spațiul creat nu este psihologic […], ci metafizic. >>(Neagu, Omescu, 1996:11)” (Carmen D. Blaga, 2004: 27)
În spiritul gândirii creative a lui Neagu, ne propunem ca opera sa să devină, în cadrul acestui proiect, catalizatoare pentru artiști tineri, să generează reflecție pentru public și să activeze dialog și legături.
Insert-urile artistice prezentate succesiv, în fiecare săptămână, de Andreea Gugescu, Cezara Pădurean, Mihai Toth și Ioana Bartha fac parte din Programul Curatorial Draft, al cărui specific este de a expune proiecte artistice în stadiu de idee, proiecte parțial realizate sau eșantioane replicabile la scară mai mare.

 

Post a Comment