TOP

Expoziția lui Eugen Raportoru de la Veneția

European Roma Institute for Arts and Culture (ERIAC) este o organizație care și-a propus să integreze comunitatea romă în scena artei europene, mai cu seamă în ceea ce privește arta contemporană și artiștii care o creează, ce au nevoie de reprezentare internațională. ERIAC a revenit în 2022 cu un proiect colateral în cadrul Bienalei de la Veneția, după cele trei evenimente precedente care au avut loc în 2007, 2011 și 2019.

Anul acesta, juriul internațional a ales câștigător proiectul expoziției lui Eugen Raportoru, intitulat „Răpirea din serai”, curatoriat de Ilina Schileru. Expoziția este o întoarcere în timp, o capsulă înăuntrul căreia artistul își reconstruiește un univers ideal, inspirat din anii copilăriei. Este un spațiu imersiv, interactiv, în care publicul este invitat să descopere o parte din cultura romă, așa cum Eugen Raportoru o canalizează din istoria personală, sau să își amintească propria copilărie prin obiecte familiare.

Este un solo show, iar cea mai mare parte din rezultatul final, cum arată expoziția la deschidere, îi aparține ideilor și creației artistului, ajutat și susținut, bineînțeles, de echipă. Pe lângă lucrările de artă, toate obiectele pe care publicul le va regăsi sunt autentice: a fost un proces în sine să le adunăm. Am fost la târguri de vechituri, iar Eugen a apelat la ajutorul cunoștințelor și prietenilor, care ne-au împrumutat pentru acest proiect obiectele vechi ce se regăsesc în amintirile artistului din copilăriespune Ilina Schileru.

Expoziția/instalația realizată de Eugen Raportoru și curatoriată de Ilina Schileru va putea fi văzută la Istituto Veneto di Scienze, Lettere ed Arti până în 27 noiembrie.

 

Post a Comment