TOP

Expoziția Marinei Oprea de la Etaj

„În era informatică a Atropocenului, prezentul a devenit o luptă de putere între forțe aparent individuale, însă extrem de co-dependente. Identitatea a fost dintotdeauna o entitate tranzientă și instabilă, profund influențată de schimbările socio-economic-politice exterioare, însă, odată cu ascensiunea rețelelor virtuale omnisciente și tehnologiilor de alterare corporală, identitatea pare că a devenit și mai neomogenă. Alienată de societatea turbo-capitalistă amețitoare dar, în același timp, mai conectată ca niciodată la hive-mind-ul global via existenței online, omenirea pare că pătrunde șovăitor într-o nouă epocă a transumanisului.

Însă, această existență aparent artificială a dat naștere la o nouă eră geologică care doar urmează un model ancestral de sisteme naturale ce guvernează tacit viața pe pământ. Miceliul, sistemul de ramificații ce alcătuiește aparatul vegetativ al ciupercilor, conține spori care caută să se hrănească cu tot ce se află în jur, într-o permanentă expansiune, a demonstrat abilitatea de a interpreta mediul său înconjurător. Miceliul guvernează toate ciclurile vieții pe pământ, readaptându-și constant rețeaua vastă pentru a întâmpina noi nevoi. Acest proces ne invită să regândim și să depășim noțiunea de individualism, să renunțăm la ego sau la orice altă ordine dominantă dată, de exemplu modelul vestic de societate bazat pe privatizare sau acumulare de capital. Aproape toate plantele depind de informația comunicată prin sistemul micorizat al ciupercilor, supranumit și „wood wide web”, ce distribuie nutrimentele necesare plantelor în funcție de ce le lipsește sau, dimpotrivă, le hrănește capriciile. Este vorba de o simbioză sau o dependență intimă și reciprocă.

Plecând de la istoria încurcată a cercetărilor biologice, mișcărilor ecologice, politicilor radicale și psihedelice (o speculare asupra teoriei „Stoned Ape” a lui Terence McKenna, conform căreia ciupercile cu psilocibină reprezintă „catalizatorul evolutiv” care a dat naștere la limbaj, imaginație, artă, religie, filosofie, știință etc. după ce au fost consumate de strămoșii noștri), lucrările din această expoziție prezintă o serie de corpuri post-naturale, fragmentate, ce ilustrează o existență co-hibridă cu toate sistemele înconjurătoare, fie acestea naturale, artificiale sau virtuale, propunând un model mutant, rizomatic dar mai sănătos de coexistență și comunicare.

Marina Oprea (n.1989) trăiește și lucrează la București. Lucrările ei de artă pornesc dintr-o fascinație pentru observarea și deconstruirea modului în care se conturează o identitate, fie că vorbim de oameni, locuri, obiecte, în relație cu societatea patriarhală, lumea artei și/sau a propriilor poziționări existențiale. Proiectele sale sunt adesea colaborative și apelează la medii artistice variate precum performance art, ready-made, video, land-art sau instalație. Recent, a devenit interesată de tot ce ține de fosile, ruine, rămășițe ale unor ere demult apuse, alături de teorii transumaniste și speculații asupra viitorului foarte îndepărtat.” SURSA: Etaj artist-run space

 

 

Post a Comment