TOP

Expoziția „Nucleu 0010. Întâlniri inoportune” de la Atelier 35

Expoziția reunește lucrări noi realizate într-un proiect de cercetare artistică, bazat pe cunoaștere reciprocă, experiment și schimb între 4 echipe de artiști cu și fără ateliere, formate din: Roberta Curcă – Anca Mureșan, Marina Oprea – Nicolae Comănescu, Alexandra Ivanciu – Elena Scutaru și Diana Miron – Beniamin Popescu.
Asociația Nucleu 0000 a vizitat atelierele de artiști din Piața Amzei și Șelari și a invitat 4 tineri artiști „din exterior”,fără ateliere, Roberta Curcă, Alexandra Ivanciu, Diana Miron, Marina Oprea să colaboreze cu cei „din interior”, din atelierele UAP: Nicolae Comănescu, Anca Mureșan, Beniamin Popescu și Elena Scutaru. Expoziția se deschide în cadrul Nopții Albe a Galeriilor și poate fi vizitată până la data de 21 octombrie 2022.
Formulat în jurul noțiunii de atelier, „Întâlniri inoportune” este un context creativ, menit să coaguleze comunitatea și totodată să familiarizeze scena cu problemele existente în speranța identificării unor soluții, fiind având dimensiunea unui manifest. Atelierul este un spațiu esențial creației, locul de muncă și reculegere, departe de lume. Atelierul permite artiștilor să să experimenteze, să distrugă, să construiască, să arunce, fără judecăți de valoare. Atelierul, această camera separată de care avem toți nevoie pentru a ne dezvolta creativ este o resursă din ce în mai greu accesibilă. Evenimentele din proiectul „Inter-Exterior” încearcă să problematizeze lipsa spațiilor de creație oferite artiștilor pentru prețuri modice. Plata unui atelier nu ar trebui să însemne un sacrificiu în viața unui artist, redus la limita subsitenței de schimbările accelerate ale capitalismului neoliberal. UAP a pierdut peste 50 % dintre ateliere după `90 și nu a mai primit nici o clădire nouă. Cu doar puțin peste 300 de ateliere în București pentru 3000 de artiști în Uniune, și alte circa 300 de spații de creație în țară pentru restul celor 3000 de artiști, artiștii nu au altă opțiune decât să închirieze în mediul privat pe chirii mai mari și contracte nesigure de scurtă durată.
Expoziția „Întâlniri inoportune” face parte din proiectul „Inter-exterior”, care se întinde pe toată luna octombrie și cuprinde o serie de evenimente: 2 expoziții, 4 zile de atelier deschise și o conferință menite să familiarizare atât a publicului de specialitate cât și a celui larg cu clădirile și atelierele de artiști ale UAPR din Piața Amzei și Șelari.

Post a Comment