TOP

Expoziția „Out of our head” semnată de Elena Ilash și Caius Rotaru la Muzeul de Artă Contemporană din Sibiu

Muzeului de Artă Contemporană din cadrul Muzeului Național Brukenthal găzduiește expoziția OUT OF OUR HEAD semnată de Elena Ilash și regretatul Caius Rotaru. Vorbind despre acest proiect care conjugă lucrările, exclusiv portrete, ale celor doi artiști, Elena Ilash afirmă: „Ne-a unit, pe  lângă prietenie, nevoie  experimentării  figurativului, a imaginii artistice care își găsește ușor  explicația  și corespondența în lumea înconjurătoare.”

OUT OF OUR  HEAD reprezintă un dialog vizual dintre doi  artiști, sculptori din aceiași generație, dar cu abordări distincte, chiar dihotomice. Elementul central al expoziției, cel în jurul căruia  este  calibrată instalația este portretul, redat în diverse structuri vizuale și materialități diferite: piatră și bronz. Instalația  își  propune  să  re-pună în spațiul expozițional un tip de acțiune cu componentă performativă, în care spectatorul este invitat și integrat în cadrul acestei „conversații mute”, cu  rolul de a  accentua intervalul nedefinit care  există, care este generat, de fiecare dată când suntem puși față în față cu lumea și ideile  unei alte persoane.  A  faptului că există un tip de blocaj, un moment de stop cadru care are  rolul de a recalibra relația noastră cu lumea celuilalt. Acest lucru se manifestă necondiționat la întâlnirea cu obiectul artistic, pentru că tocmai această contextualizarea a obiectului artistic în spațiul expozițional, ne determină să întrăm în „mood-ul” de  spectator, privitor, de cele mai multe ori, pasiv. Interacțiunea cu lucrările, imersiunea spectatorului în spațiul de siguranță al lucrărilor îl scoate din zona de confort, din pasivitate, accelerând un  proces de  digestie semantică  și catalizând un  tip  de înțelegere foarte  personal, interactiv, a dialogului din care devine parte.

Atât lucrările Elenei Ilash, cât și cele ale  lui Caius Rotaru, diferite, contrastante la nivel de  masivitate,  detaliu, materialitate, sunt de  fapt  personaje care redau diverse tipologii umane. Instalația are ad-litteram un fir roșu, tocmai pentru a ranforsa caracterul imersiv, dar și pentru a crea un tip liniaritate în citirea fizionomiilor.   Elementul vizual – roșu – soclurile și scaunul sunt de  fapt  borne care  ghidează sau așază spectatorul  în interiorul  instalației, conectându-l cu lumea din  capul – mintea –  lumea- imaginației  celor doi artiști. (Ana Negoiță| curator)

 

Post a Comment