TOP

Expoziția „Towards a Shared Vision” de la Centrul de Interes

Fundaţia Culturală Intact a organizat la Centrul de Interes expoziţia “Towards a Shared Vision”. Tineri artiști români în arta contemporană europeană 2023, Realizat în parteneriat cu Primāria şi Consiliul Local din Cluj-Napoca, Iulius Mall şi Banca Transilvania, proiectul reuneşte douāzeci şi trei de artişti români ai tinerei generaţii, activi în marile centre universitare ale ţării – Iași, București, Timișoara şi Cluj-Napoca -, dar şi pe scene internaţionale de prestigiu. Selecția acestora a fost realizată de un comitet consultativ pe baza unui număr mai mare de portofolii propuse.
“Expoziția ‘Towards a Shared Vision’ este o radiografie a societății la nivel global, transpusă de 23 de tineri artiști în medii vizuale clasice și inovative. Un act critic și autocritic la cum se prezice viitorul omenirii astăzi, asaltat de progresele tehnologice în contrast cu declinul ecologic planetar, crizele economice și iminentul pericol militar.” – curator Mihai Zgondoiu
Important eveniment al anului pentru arta românească, “Towards a Shared Vision” reprezintă o continuare a programului de susținere a tinerilor artiști români, iniţiat şi derulat de către Fundația Culturală Intact încă din anul 2000, de la înființare. Tot în acest context, alături de o serie de rezidenţe artistice oferite de-a lungul anilor, se numără expoziţiile internaţionale de mare anvergură la care Fundația s-a alăturat ca partener.
Bienala Jeune Création Européenne, iniţiativă a primăriei Montrouge din Paris, a fost un astfel de exemplu. Fundaţia Culturală Intact și orașul Cluj-Napoca au fost invitate să participe la două ediţii ale proiectului prin includerea unor grupuri selecţionate de tineri artişti români într-un circuit expozițional ambițios la nivel european. Anii dificili ai pandemiei de Covid-19 au fost decisivi pentru luarea deciziei de către primăria Montrouge de a înceta acest proiect european, însă succesul acestuia în România stă la baza continuităţii acestei iniţiative într-un nou format, de această dată la scară națională.
Odată cu lansarea proiectului la Centrul de Interes, un juriu internaţional numit de Fundaţia Culturală Intact va selecţiona trei câştigători, ceremonia de decernare a premiilor urmând a fi stabilită la o dată ulterioară. Premiile financiare şi diplomele vor fi acordate cu sprijinul partenerilor Iulius Mall şi Banca Transilvania.
Curatorul acestei ediții este artistul și lectorul universitar Mihai Zgondoiu, iar producătorul proiectului este artistul şi profesorul universitar Florin Ștefan, director al Fundației Culturale Intact și al Federației Centrul de Interes.
Echipa de producţie: Andrei Budescu, Ovidiu Leuce, Călin Colăcel
Asistent proiect: Delia Avram
Comunicare & PR: Gabriela Mocan
Design: Vlad Sulea
Editor web: Iulia Crişan

Post a Comment