TOP

„Fade in, fade out”, expoziția lui Alexandru Claudiu Maxim de la Etaj

„De când am început să lucrez în mediul video, am fost atras de convenția fade in/out care presupune pornirea din negru și terminarea în negru a unui film sau video, menită să delimiteze desprinderile dintre realitatea noastră și cea în care suntem invitați să intrăm. Cu timpul, această convenție s-a desprins și ea din mediul de lucru și a devenit un instrument prin care observ unele aspecte ale realității în care trăiesc, ale vieții mele, ale relațiilor pe care le am cu cei din jur.
Dacă o aplic asupra memoriei mele, despre care pot spune că are un început și un sfârșit destul de ambigue, pot surprinde o tranziție în momentele în care nu a fost definitivată. Cu cât am dilatat mai mult observațiile asupra modului în care memoria formează acest film fragmentat al vieții mele, am constatat că există momente uitate, sau niciodată înregistrate mental. Sunt atât de distante încât abia se văd, abia apar din negură, din tot ce nu e.
Expoziția este o interpretare a mea asupra acestor momente și plasarea lor la un posibil început sau sfârșit, a clipei imediat următoare sau înainte de nevăzut.

Sunt artist vizual și editor video. Sunt atras de absurd, ironie sau alte emoții puternice care mă provoacă în acest nivel de densitate numit generic „uman”. Lucrările mele vorbesc în general despre trei aspecte principale:
Imposibilitatea evitării morții și cum devine din ce în ce mai puțin relevant subiectul în imaginarul contemporan, deși în această privință nu s-au schimbat decât idealuri.
Trecerea timpului și alegerea de a-l trăi între zgomot sau liniște, abundență sau nimic, fiecare dintre aceste concepte având propriile reprezentări și inter-dansuri.
Iubirea ca o formă de a fi prezent constant.
Sunt membru în grupul artistic Pastila Roz, alături de Beaver și Marian Codrea.” Alexandru Claudiu Maxim

Post a Comment