TOP

„Închipuiri plutitoare”, expoziția semnată de Mimi Pleșoianu la Etaj

Expoziția personală a artistei Mimi Pleșoianu propune o explorare captivantă a prezențelor umane, non-umane și a spațiilor de tranzit, a fluxului timpului și memoriei, într-o abordare ludică. Cu o amprentă artistică recognoscibilă, artista expune o serie de lucrări noi, care chestionează prezentul prin revalorificarea amintirilor pe care le retrăim.
Subiectele expuse sunt adesea inspirate din trăirile și emoțiile personale, dintr-un trecut al inocenței și, nu în ultimul rând, dintr-un bogat repertoriu cultural asiatic. În practica sa artistică, Mimi Pleșoianu este interesată de conexiunile dintre poveștile imaginarului propriu și raportarea privitorului în redescoperirea și revalorificarea obiectelor din jurul nostru, care sunt considerate adesea kitschoase.
Astfel, este conturat un dialog al dualității temporale și spațiale, prin prezența kitsch-ului care se omogenizează pe pânză, devenind o componentă esențială a subiectului redat, într-o cromatică vibrantă de nuanțe roz și violet. Câmpul vizual excentric reprezintă un reper temporal și spațial prin care se lansează o invitație spre explorarea senzorială a exploziei dulce a cocktailurilor de vanilie și zahar topit. Timpul este mistificat și măsurat cu fiecare rotație a secundelor de către pisicile solare maneki neko.
Expoziția se situează la granița dintre utopie și realitate. Discursul curatorial propune, prin selecția de lucrări, o depășire a mediului canonic de expunere a acrilicului pe pânză prin tranziția spre instalație. În acest sens, se materializează prezența personajelor, a non-umanului și a elementelor atât de cunoscute – pisicile maneki neko, prăjituri și flori, cu care privitorul interacționează, într-o abordare vizuală și olfactivă, desprinse dintr-un univers imaginar. Astfel, sunt chestionate reflectarea asupra naturii dualiste a experienței umane, a tentațiilor și provocărilor dulci și efemere.
Închipuiri plutitoare devine un spațiu ideal realizat din picturi ce aparțin unei lumi în mișcare – definit în arta asiatică prin termenul Ukiyo-e, cu o estetică complexă, revalorificată într-o manieră ludică și unică.
Mimi a absolvit Universitatea Națională de Arte din București, secția pictură, atât ciclul de licență, cât și cel de master, iar în prezent este student doctorand în cadrul aceleiași universități.
Printre cele mai importante proiecte și expoziții se numără: expoziția „Diploma” (2017), “Eroi/Antieroi. Tendințe în arta contemporană românească”, expoziție în cadrul Art Safari (2021), expoziția “Dintr-UNA”, Muzeul de Artă Constanța (2021) și expoziția personală “Sleep Paralysis”, ARTHUB, București (2019).

Post a Comment