TOP

Istorii Declinate din nou la MNAC 

Expoziția Istorii Declinate a luat naștere din colaborarea între Muzeul Național de Artă Contemporană și platforma creativă Laborator artistic, dezvoltată de studenții din cadrul Universității Naționale de Arte din București. Anul trecut, în timpul pandemiei, tinerii artiști au dezvoltat în mod spontan o platformă online unde și-au postat lucrările create în perioada carantinei, construind o comunitate activă.

A doua parte a expoziției poate fi văzută începând cu 9 iulie, până în 26 septembrie 2021. Lucrările sunt rezultatul invitației primite de la Muzeului Național de Artă Contemporană de a reflecta asupra pieselor expuse în expoziția Colecției MNAC Văzând Istoria – 1947-2007, de la etajul 1.

,,Nu aș vrea să vorbesc în numele Laboratorului artistic. Tot ce pot spune este că, după părerea mea, a fost o mișcare de un real ajutor în afirmarea unei tinere generații de artiști. A fost un lucru de care studenții de la Arte aveau nevoie pentru a se face auziți și nu doar în perioada stării de urgență. Personal, prin intermediul Laboratorului, am realizat primii pași în afirmarea mea pe scena artelor vizuale. Le mulțumesc pe această cale și sper că pe viitor colaborarea noastră să continue.

Ideea din spatele proiectului a fost să venim cu o reacție la orice ține de expoziția permanentă de la MNAC. Scopul acesteia era să creeze un dialog între generații. Reacția mea a fost în dialog cu proiectul Art Is My Weapon, o serie de lucrări în care accentul este pus pe text, în defavoarea componentei vizuale, realizat de gruparea 2META. Ce am făcut eu a fost să inversez rolurile, astfel încât arta nu mai este o armă, ci ea deține arma. Este o altă perspectivă asupra unui text. O perspectivă ce rămâne la fel de ambiguă ca textul inițial, după intenția celor de la 2META ca proiectul lor să rămână la interpretarea publicului. Cu toate astea, motivul acestei inversări are o cauză personală. În ciuda rigorilor specifice domeniului, procesul meu artistic își păstrează un grad de spontaneitate. Astfel, pe lângă relația sa cu proiectul 2META și cu expoziția permanentă din MNAC, I Am Art’s Weapon mai poartă un sens. Este o readucere aminte a spontaneității prezentă în procesul artistic. O reamintire a faptului că uneori nu noi controlăm arta ca pe o armă, ci noi suntem armele. Arta apasă trăgaciul oricând și oriunde vrea, iar noi nu putem controla acest lucru” ne-a spus Alexandru Răduță, unul dintre artiștii pe care îi regăsim în expoziția de la MNAC.

Artiștii expuși sunt Alexandra Boaru, Alexandru Răduță, Ana Pascu, Dan Florin Dumănoiu, Ioana Andrei, Lena Ciobanu și Marta Mattioli, iar curatorii expoziției sunt Dana Pârvulescu, Iselin Huluba și Miruna Moraru.

Post a Comment