TOP

„Marea Schemă Generală a Tuturor Lucrurilor. Începutul”, expoziția lui Nicolae Comănescu de la /SAC

În afară de prima serie de lucrări din „Marea Schemă Generală a Tuturor Lucrurilor”, expuse la Invitro Gallery Cluj în anul 2020, în expoziția de la /SAC (Berthelot 5) pot fi văzute și serii noi de lucrări ale artistului, ce vor fi prezentate (a)cumulativ, pe parcursul lunilor august – octombrie, în cadrul unei expoziții in progress.
În seria nouă de lucrări, prezentată în „Marea Schemă Generală a Tuturor Lucrurilor. Începutul”, Nicolae Comănescu suprapune, pe structuri-suport reciclate din inventarul casnic, volume de culoare din materiale textile, haine aparținând apropiaților săi, peste care trasează, cu o linie albă, ce păstrează unitatea la nivelul seriei, scene dinamice mundane cu temperamente umane, schematizate. Mai mult, în „Marea Schemă Generală a Tuturor Lucrurilor. Începutul”, artistul introduce în parcursul expoziției chiar și „filmul” procesului de lucru.
„În seria de față intitulată «Marea Schemă Generală a Tuturor Lucrurilor» evadarea se pune în joc prin încercarea de a înțelege un procedeu meta-real care generează realul: sensul creat prin acumulare. E o înfățișare practic-artistică a dictonului hegelian «acumulările cantitative duc la salturi calitative».” Dan Popescu, extras din catalogul omonim
„Marea Schemă Generală a Tuturor Lucrurilor” permite astfel acumularea/suprapunerea de interpretări diferite, pe multe niveluri, de la playfulness-ul comănescian și perspective filozofice și sociale la o frică ontologică de dispariție și găsirea unui mod propriu de conservare în răspăr cu metaforica conservare de tip muzeal.
Lucrările nu au un titlu individual, dar au dimensiuni, greutate și număr de inventar, în Marea Schemă Generală a Tuturor Lucrurilor.
Născut în 1968 la Pitești, România, Nicolae Comănescu a absolvit în 1998 Academia de Artă din București, catedra de Pictură. Împreună cu Dumitru Gorzo, Alina Pențac, Angela Bontaș, Alina Buga, Florin Tudor și Mona Vătămanu a fondat grupul avangardist Rostopasca (1997-2002). În prezent locuiește și lucrează în București.
Nicolae Comănescu creează în serii, dintre care cele mai importante sunt: Algoritmul lui Briemerg (2000), Wrong Paintings (2004-2007), Picturi cu praf (2007-2011), SAMBAdy must dye in this CITY (2014), I can see no revolution (2014), Ordeful, mezanplasul și harneala (2015), SCRAP METAL KABOOM ORCHESTRA (2022) și Marea Schemă Generală a Tuturor Lucrurilor (2020-ongoing).
Expoziție realizată în parteneriat cu H’art Gallery.
Graphic Design: Cristina Ginara
Foto: Andrei Mateescu

Post a Comment