TOP

„My Rhino is not a Myth”, expoziția ediției a V-a a Bienalei Art Encounters

„A V-a ediție a Bienalei Art Encounters, My Rhino is not a Myth, este dedicată intersecției dintre artă, știință și ficțiuni, explorând potențialul acestora de a recupera realitatea ca rețea de procese complexe. Situată între explorări științifice și speculație imaginativă, ea abordează povești ale necunoscutului și dorința de schimbare, adaptare sau subminare.

Derulând tot atâtea fire narative, bienala se inspiră dintr-un remarcabil exemplu de imaginație artistică și științifică: renumita operă a lui Albrecht Dürer, Rinocerul, creată în 1515 fără ca artistul să fi văzut vreodată animalul descris. Era un răspuns la o ciudată întâlnire, primul rinocer călătorind pe continentul european de la Antichitate încoace. Însă Ganda, așa cum îi era numele în gujarati, avea să ajungă la Papa Leon al X-lea doar ca relicvă taxidermică. Gravura imaginativă în lemn a lui Dürer a devenit una din cele mai influente imagini de animale, găsindu-și calea spre publicațiile științifice până în secolul XVIII și continuând să fie încorporată, mult timp după, în numeroase imagistici artistice.

Odată cu Rinocerul, puterea imaginației reflectă atât asupra domeniul artistic, cât și a celui științific; asupra formelor de colaborare care nu au fost încă sistematizate și împărțite în ceea ce modernitatea avea să încadreze drept Cele Două Culturi: științe și umanioare. Însă Ganda era și o ființă care respiră, unul din artefactele vii servind ca accesorii ale puterii. Voiajul său în jurul lumii a cartografiat, de asemenea, o traiectorie geopolitică în toată obsedanta ei istorie a violenței. Prin urmare, el spune complexa poveste a complicatelor locuri, a modalităților de producere a cunoașterii și a societății aflată într-un profund proces de schimbare.

Titlul bienalei sugerează o conexiune cu piesa de teatru Rinocerii, scrisă în 1959 de către dramaturgul franco-român Eugen Ionescu. Un răspuns la ascensiunea regimurilor autoritare și complicității, povestea originală surprinde locuitorii unui mic orășel de provincie transformându-se gradual în rinoceri, negând constant misteriosului proces prin care trec. My Rhino is not a Myth revendică această putere de a rezista formelor de conformitate și se bazează, în schimb, pe capacitățile imaginative ale științei și artei de a crea breșe în structurile de veridicitate acceptate și de a aborda procese neinventariate.

De aceea, bienala propune o intersectare a artei, științei și ficțiunilor ca o nouă cale de a privi la lucruri, subliniind vitalitatea încrucișării lor în textura vieții și realității. Ele generează „artă–știință–ficțiuni” ca un schimb fluid între abordările științifice și artistice care răspund la schimbările din realitățile noastre trăite, marcate cum sunt de transformări de mediu și sociale.”

Post a Comment