TOP

„Reconnecting the City”, expoziția ce încheie prima anuală de artă și știință Neo Art Connect

Reconnecting the city, expoziția itinerantă a Anualei de artă și știință Neo Art Connect este găzduită din 31 iulie, la Galeria creart din București. Ultima din această serie, ea marchează incheierea primei anuale, ce a conectat timp de trei luni, centre culturale de anvergură din țară cu proiectele de artă și știință.  Instalația este derivată din spectacolul-aplicație ”The Walks” by Rimini Protokoll (o co-producție creart/TEATRELLI & Goethe-Institut București). Proiectul curatorial pornește de la tema Anualei de Artă și Știință – reconectarea – și a fost gândit ca o punte între tipuri diferite de manifestări artistice, între artiști și între publicul divers al orașelor în care este itinerat: Sibiu, Timișoara, Cluj-Napoca și București.

40 tineri artiști din Timișoara, Sibiu, Cluj-Napoca și București au fost invitați să parcurgă cele 10 Plimbări ale spectacolului experimental – aplicație „The Walks” by Rimini Protokoll (o co-producție creart/Teatrelli, în parteneriat cu Goethe-Institut București) și să-și descopere orașul din perspectivă performativă, experiențele lor (materializate în fotografii pe care aplicația te invită să le faci) fiind încapsulate într-o instalație creată de Cosmin Paulescu (Cozo), sub forma unor hărți. Cele 40 de experiențe vor fi prezentate împreună, în premieră.

Parte din instalație vor fi și lucrările concepute de artistul sibian Alexandru Cînean, prezentate în cadrul expoziției EYE SB-YOU! (FITS 2021) și recontextualizate pentru proiectul „Reconnecting the City”. Ochii pictaţi în lucarnele caselor din Sibiu, prin care orașul a devenit spectator al propriilor istorii, vor adăuga noi istorii și imagini, dintr-o altă perspectivă: atunci înregistrau în mod direct și ca un „spectator” obiectiv viața orașului, acum devin „spectatori” subiectivi care înmagazinează amintiri prin intermediul unei experiențe performative indirecte – „The Walks”.

Perspectiva este completată de „oamenii” artistei Anca Boeriu, care dau glas orașului prin „prezență”, dar și prin intermediul unei instalații audio: Te uiți împrejur, privești, asculți, simți. Este relația ta de iubire cu orașul. Atunci te întrebi dacă oamenii locuiesc orașul sau se lasă locuiți de acesta.

Expoziția rămâne deschisă până pe 27 august 2023.

Artiști: Anca Boeriu, Alexandru Cînean, Cosmin Paulescu

Curatori: Roxana Lăpădat, Andreea Sandu

Post a Comment