TOP

Retrospectiva Roman Franc de la FABER

Fotograful Roman Franc, un nume remarcabil în arta contemporană, explorează universul imaginii prin tehnica sa aparte, lucrând cu camere de format mare, ce conferă fiecărei fotografii o dimensiune unică și profundă. Renumit pentru portretele sale neconvenționale și scenografiile minuțios compuse, artistul surprinde esența umană cu o rară intensitate emoțională și cu o rafinată măiestrie tehnică.

Fiecare imagine semnată de artistul Roman Franc este o fereastră deschisă către intimitatea subiecților săi. În lucrările sale, artistul sfidează convențiile, oferind o perspectivă unică asupra portretului fotografic, fie că explorează individualitatea – așa cum o face în seria dedicată fratelui său la diverse vârste – sau creează impresionante compoziții de grup, unde fiecare figură își păstrează unicitatea. Privitorul descoperă o relație profundă între artist și subiecții săi, o legătură facilitată de natura sa empatică și cordială. Această conexiune permite modelelor sale să se dezvăluie cu o vulnerabilitate autentică, Roman reușind să creeze o atmosferă de încredere într-un timp surprinzător de scurt.

Roman Franc este absolvent al Universității Masaryk din Brno, cu un Master în Educație, obținut în 2008. În 2015, a completat un Master în Fotografie, la Institutul de Fotografie Creativă din cadrul Universității Silezia, Opava, Republica Cehă. În prezent, este doctorand și predă la același institut. Activitatea sa profesională include și numeroase proiecte curatoriale și editoriale.

Fotografiile sale sunt incluse în colecții de prestigiu, printre care Galeria Moravian din Brno, Biblioteca Congresului din Washington D.C., Muzeul de Artă Modernă din Rio de Janeiro și Muzeul de Artă Zillman.

Expoziția Collections este parte din proiectul InterFOTO 8.0 – InterGENERAȚIONAL, organizat de Asociația Culturală Kabaitan, și reprezintă o componentă centrală a demersurilor culturale și educaționale de mediere la care participă diverse categorii de beneficiari, direcți și indirecți. Scopul acestui proiect educativ și cultural este de a diminua decalajul dintre generații, facilitând colaborarea și învățarea reciprocă între elevi și studenți, dar și adulți aflați în situații dificile, beneficiari ai Centrului de zi D.A.S. Timișoara. Prin intermediul fotografiei, al inteligenței artificiale (AI) și al noilor tehnologii, participanții vor explora noi forme de colaborare și exprimare creativă, în cadrul unui dialog cultural viu și inspirat.

Curator Lect. Univ. Dr. Mădălin Mărienuț.

Proiectul InterFOTO 8.0-InterGENERAȚIONAL este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

 

Post a Comment