TOP

„Rituals, Keepers and Storms”, expoziția Ioanei Nemeș de la Art Encounters

„Expoziția uneia din cele mai importante artiste contemporane ale generației sale, Ioana Nemeș, intitulată „Rituals, Keepers and Storms”. Curatoriată de Diana Marincu și Kilobase București, expoziția are ca parteneri strategici Muzeul Municipal de Artă Contemporană din Ghent (S.M.A.K.), Muzeul Național de Artă Contemporană al României (MNAC) și ISHO.
Expoziția Rituals, Keepers and Storms reprezintă un gest necesar de recuperare și cercetare documentară a corpului de lucrări Relics for the Afterfuture (Brown), realizat în perioada 2009–2010 de regretata artistă Ioana Nemeș (1979–2011).
Acest decupaj din creația remarcabilă a artistei, plecată mult prea devreme dintre noi, reface una dintre direcțiile tematice majore ale laboratorului său creativ și reprezintă nucleul incipient al unui proiect mai amplu pe care expoziția de față îl prefigurează. Fundația Art Encounters își continuă astfel misiunea de a reda vizibilitatea meritată unor artiști valoroși și de a contribui la înțelegerea acestora în contextul actual mai larg.
Ioana Nemeș a lăsat în urmă un corp de lucrări care și-a developat în timp forța incredibilă și capacitatea de a vorbi despre temele relevante și astăzi. Dezvoltând o practică artistică atipică, Ioana Nemeș nu a putut fi asociată vreunei școli, tendințe sau generații, căutând mereu drumul spre acel miez ireductibil al cunoașterii vizuale. Reflecțiile sale referitoare la timp și identitate au creat scenarii despre reprezentare și autoreprezentare, reale sau fictive, intuind forța narațiunii de a crea realitatea.
Întâlnirea nemijlocită cu sculpturile, instalațiile și picturile din seria Relics for the Afterfuture (Brown) – surprinzătoare prin scară și proporții, prin combinația dezinhibată de materiale naturale (coarne, lână, lemn, blană) și metode tradiționale transmise din generație în generație de artizani din Maramureș, Vrancea, Brașov, cu rășini sleek, faianță, beton și tehnici de producție contemporane – demonstrează că o a treia cale poate fi propusă prin potențarea posibilităților de a imagina noi ritualuri pentru un altfel de viitor infuzat de primordial. O combinație de magic ~ spiritual ~ utilitar și explorarea unui filon vizual mai degrabă conceptual minimalist, infuzat de obsesia Ioanei Nemeș pentru design, apare pe de-o parte ca un contrapunct pentru încercările de a păstra și muzeifica, în stare nealterată, o lume apusă și, pe de altă parte, ca semnificație a unui gest artistic de insurecție față de încercările de a instrumentaliza folclorul în cadrul unor agende naționaliste.
Ioana Nemeș (1979–2011) a fost unul dintre cei mai cunoscuți artiști români ai generației sale. A studiat fotografia cu Iosif Király la Universitatea Națională de Arte din București. De asemenea, ea a fost sportivă de performanță în echipa națională de handbal până la vârsta de 21 de ani când, în urma unui accident grav, a trebuit să renunțe la acea carieră și a ales să studieze arta. Lucrările și cercetarea artistică a Ioanei Nemeș s-au născut din necesitatea de a comunica și vizualiza cât mai clar mecanismele ascunse în spatele sistemelor vizuale, lingvistice și psihologice care ne definesc. Artista a participat în expoziții majore precum Bienala Istanbul (2009), U-Turn Copenhaga (2008), Bienala Praga (2007) și Bienala București (2006). Lucrările sale au fost expuse la Art in General (New York), Secession (Viena), Smart Project Space (Amsterdam), Kunsthalle Fridericianum (Kassel), Royal College of Art (Londra), Salonul de Proiecte (București), Eastside Projects (Birmingham), Triumf Amiria. Muzeul Culturii Queer (București), Caixaforum (Barcelona), MNAC (București), Muzeul Sculpturii din Krolikarnia (Varșovia), Galeria Uj (Budapesta), Institutul Goethe (Sofia), Kim? (Riga), Bozar (Bruxelles), Bunkier Sztuki (Cracovia), Trafo (Budapesta), Festivalul Drodesera (Dro), Galeria de Artă Contemporană – Muzeul Brukenthal (Sibiu), Galeria Jiří Švestka (Praga), Galeria Wonnerth Dejaco (Viena), Fundația Between Bridges (Berlin), și a apărut în publicații precum 100 New Artists (editura Laurence King) și Romanian Cultural Resolution (editura Hatje Cantz). Ioana Nemeș a fost și laureată a premiului Future of Europe din partea Galerie Fur Zeitgenossische Kunst din Leipzig (2007) și a fost artist în rezidență la Art in General (2011), IASPIS Stockholm (2010), Kulturkontakt Viena (2004). Practica artistică a Ioanei Nemeș a inclus și participarea ca membru fondator în activitatea mai multor colective active în artă, modă și design interior: Kilobase București (2010–2011), Apparatus 22 (2011), Rozalb de Mura (2004–2010) și Liste Noire (2004–2011).”

Post a Comment