TOP

„ZIUA ÎNTÂI”, expoziția Victoriei Zidaru de la MNAC

„Expoziția Victoriei Zidaru reprezintă o unică instalație ce ocupă spațiul central al etajului patru de la MNAC și se extinde organic în cele două anexe laterale ale acestuia. Artista combină materialul textil cu cel vegetal în reliefuri și obiecte realizate din pânză de casă din in și cânepă (adesea brodată manual) umplute cu fân și plante aromate. Dimensiunea vizual-haptică se relaționează cu cea olfactivă: cordoanele de ierburi uscate formează ceea ce artista numește sculpturi olfactive sau un râu vegetal, pe care spectatorul este invitat să-l traverseze, refăcând o experiență primordială.

Practicile colaborative nu-i sunt străine Victoriei Zidaru; astfel, ea a invitat muzicienii care vor asigura fundalul sonor al expoziției, precum și pe artiștii video care au realizat cele două filme ce vor fi prezentate, completând, prin imaginea dinamică, intențiile artistice ale autoarei.

Titlul însuși al expoziției, Ziua Întâi, explicit prin aluzia la Geneză, asumă în fapt o proiecție vizuală a creației, într-un parcurs ce pornește de la intuiție și se materializează într-un joc al corespondențelor, în lumea fascinantă a obiectelor imaginate și întrupate de Victoria Zidaru.”

Curator: Ruxandra Demetrescu

 

Post a Comment