TOP

7 colecții private de artă care înfrumusețează Italia

Vacanța de vară a trecut, însă o exrcusie în Italia este oricând binevenită, mai ales dacă ești pasionat de artă. Iată mai jos o listă de colecții private contemporane care pot fi vizitate și care fac cinste pe deplin renumelui pe care colecțiile unor familii precum Medici, Borghese sau Barberini l-au adus acestei țări.

Colecția „Lumină și Spațiu” la Villa Panza

Colecționarii Giuseppe și Giovanna Panza di Biumo și-au umplut conacul lor din secolul XVIII cu o colecție impresionantă de artă conceptuală americană pe care au adunat-o pe parcursul secolului XX. Villa Panza este situată la nord de Milano în orașul Varese și este înconjurată de o grădină fantastică pe care vizitatorii o pot explora. Proprietatea se află sub conducerea Fondo Ambiente Italiano, un trustul național, din 1996, iar vizitatorii pot programa vizite în fiecare zi. Colecția rafinată a vilei include 150 de lucrări de artă contemporană ale artiștilor americani expuse în mod neașteptat în camerele de epocă, în mijlocul mobilierului renascentist, precum și artefactele africane și precolumbiene ale lui Panza. Colecția este o mărturie a gustului vizionar al lui Giuseppe Panza, care a colecționat cu aviditate lucrări de lumină și spațiu cu mult înainte ca acestea să devină mainstream. Juxtapunerea fascinantă a operelor de artă din epoci care variază de la lumea antică la artele decorative somptuoase din secolul al XVIII-lea până la cele conceptuale și contemporane oferă paralele inedite. De asemenea, Villa este bogată în instalații de Dan Flavin, James Turrell și Robert Irwin, colecția găzduiește, de fapt, cel mai mare număr de lucrări semnate de Flavin din lume.

 Călătoria prin epoci la Villa Cerruti

Francesco Federico Cerruti este un antrepenor genovez și un colecționar care pe parcursul vieții lui și-a ținut posesiunile ascunse în vila lui din Rivoli. În loc să se axeze pe o anumită perioadă sau o anumită mișcare artistică colecționarul a căutat ceea ce a fost cel mai bun. Cerruti a achiziționat de la lucrări datate din Evul Mediu la Futurism și chiar până la Pop Art. Colecția sa este astăzi faimoasă pentru piesele impunătoare de artă italiană care se extind pe mai multe epoci. Colecția include arte decorative impresionante semnate de Bernardo Daddi, Bergognone, Pontormo, Amodeo Modigliani și Alberto Giacometti. Colecția internațională este de asemenea impresionantă, aceasta incluzând pânze semnate de Kandinsky, Picasso, Klee, Magritte, Bacon și Warhol aliniate pe pereți. De asemenea, colecția de cărți a lui Cerutti este expusă, aceasta include o ediție Art Deco a lucrării lui Marcel Proust À la recherche du temps perdu creată de Pierre Legrain. Cerruti era în special pasionat de arta metafizică și suprarealistă a lui Giorgio de Chirico, în sufrageria vilei se găsindu-se expuse 10 lucrări ale artistului.

Maeștrii Contemporani la Collezione Maramotti

 Achille Maramotti este fondatorea Max Mara, companie care a găzduit inițial colecția ei de artă contemorană. În 1970 primele lucrări cumpărate au fost expuse pe holurile din sediul casei de modă. Astăzi, colecția este expusă într-un spațiu industrial convertit în muzeu de arhitectul Andrew Hapgod în Emilia Romagna. Colecția include multe piese grele din arta contemporană precum lucrări ale lui Francis Bacon, Jean-Michel Basquiat, Tom Sachs și Julian Schnabel. De asemenea include lucrări ale artiștilor italieni de după război precum Alberto Burri, Lucio Fontana, Piero Manzoni, Mario Merz. Spațiul găzduiește și expoziții temporare, iar Maramotti consideră că această colecție este o lucrare artă în sine. Acum opt ani, Collezione Maramotti împreună cu Whitechapel Gallery din Londra au înființat premiul Max Mara de artă pentru femei. Toamna aceasta, muzeul va deschide o expoziție a celei mai recente laureate Emma Talbot, cunoscută pentru lucrările ei mistice la scară largă, definite de o puternică sensibilitate grafică.

Caravaggio și Titian la Glittering Palazzo Doria Pamphilj din Roma

Roma este casa unei multitudini de minunate colecții private istorice, dar, dintre toate acestea, cel mai mult iese în evidență superba Palazzo Doria Pamphilj. Clădirea datează din secolul XVI și a fost reședința membrilor onorabilei familii Doria din Oneglia, rude ale faimosului admiral genovez și colecționar Andrea Doria, dar și urmași ai unei pleiade de cardinali și papi.  Astăzi incredibilia colecție a familiei este expusă publicului larg în interiorul vilei. Colecția este impunătoare, nu doar că pereții acesteia găzduiesc unele dintre cele mai faimoase tablouri din istorie, dar vila însăși este o operă de artă incorporând numeroae tavane pictate. Printre atuurile colecției se numără The Pentinent Mary Magdalene (1594-95) a lui Carvaggio; Salome with the head of John Baptist (c. 1515) a lui Titian și Portrait of Innocent X (1650) a lui Velasquez. Camera Aldobrandini a vilei include unele dintre cele mai vechi lucrări din colecție precum sarcofage antice, sculpturi romane și trei lucrări ale lui Caravaggio.

Colecția familiei fondatorilor Fiat la Futuristic Pinacoteca Agnelli

 

Colecția privată a aristocraților Gianni și Marella Agnelli a fost deschisă pentru prima dată publicului în 2002 la ultimul etaj al futuristicului complex Lingotto. Clădirea a fost de asemenea casa fabricii FIAT până în 1982, faimoasa companie de autombile a fost fondată de către familia Agnelli în 1899. Cele mai faimoase lucrări din colecție sunt Blonde Bather (1882) a lui Renoir și La Négresse (1862) a lui Manet. Micuța, dar fantastica colecție include de asemenea lucrări semnate de Canaletto, Tiepolo și Canova dar și lucrări ale lui Matisse și Modigliani printre alții. Colecția privată este recunoscută și pentru expozițiile rotative de artă contemporană și modernă. În prezent, colecția prezintă o expoziție impresionantă de lucrări semnate de Picasso și Dora Maar precum și o expoziție contemporană a artistului elvețian Sylvie Fleury. Acoperișul include faimoasa pistă de curse Fiat, împreună cu lucrări ale artiștilor contemporani internaționali precum Shila Gupta, Mark Leckey, Nina Beier și Cally Spooner.

Patronaj contemporan la Fondazione Sandretto Re Rebaudengo

Deschisă în aprilie 1995, sub direcția colectionarului italian Patrizia Sandretto Re Rebaudengo, această fundație se concentrează pe educație și evoluția carierelor continue ale artiștilor contemporani, decât pe simpla reflecție a gusturilor lui Re Rebaudengo. Astăzi, fundația ocupă două clădiri: istoricul Palat Re Rebaudengo în Guarene DAlba (o vilă idilică din secolul XVIII pe dealurile Roero) și un muzeu la Torino. Fundația incorporează expoziții rotative în ambele locații, de la arta renascentistă până la arta ultra contemporană. Parcul de Artă al fundației este amplasat în afara Palatului Re Rebaudengo din Guarene DAlba și poate fi vizitat gratuit. Pe lângă o vie Nebbiolo și copaci impunători, vizitatorii pot descoperi colecții permanentă de sculpturi create de diverși artiști printre care și Ludovica Carbotta, Carsten Höller și Marguerite Humeau.

Comori ale colectorilor secolului XVIII la Museo Poldi Pezzoli

Acest muzeu prezintă colecția lui Gian Giacomo, Poldi Pezzoli și mama lui Rosa Trivulzio, cu origini în secolul XVIII. Colecția, deschisă prima dată publicului în 1881, este dispersată cu grijă de-a lungul a două etaje și include camere unice în stiluri care variază de la medieval până la (atunci) estetica contemporană a Rococoului italian. Este o colecție amețitoare și singulară care este dese ori subapreciată în favoarea instituțiilor mai mari din Milano. Vizitatorii vor întâlni de la armuri și bijuterii până la ceasuri și picturi ale marilor maeștrii. Colecția este formată  din peste 5000 de lucrări remarcabile de artă și obiecte. Cât despre picturi, aceasta include lucrări de Botticelli, Raphael, Piero della Francesca și Mantenga, printre mulți alții. Cel mai important exponat al colecției, expus în camera de aur, este faimosul Portrait of a Woman  (c. 1475) semnat de Piero del Pollaiuolo.

Post a Comment