TOP

Andy Warhol înainte de Pop Art. O expoziție dedicată creației lui Warhol din anii ’50

Este foarte ușor, chiar și pentru publicul neavizat, să îl asocieze pe Andy Warhol operei sale și, mai mult, curentului artistic pe care l-a definit, Pop Art. Fascinația din jurul personajului Warhol, cu peruca, ochelarii și maleta sa neagră, s-a transpus și în jurul creației sale, care a căpătat o notorietate ce iese din sfera artelor plastice și intră într-o sferă a „brandului” Warhol.

Ajuns în New York în 1949, Andy Warhol a lucrat inițial în marketing și publicitate. Acest lucru poate explica mai ușor tendința lui de a trata obiectul artistic ca pe un brand care trebuie ajutat să se vândă și să vândă. Foarte puțin a rămas, însă, din creația lui Warhol din această perioadă, anii incipienți, în care era preocupat de construirea unei „persona” și de integrarea cât mai rapidă în high-life-ul din New York.

Noua expoziție deschisă în Indianapolis la Long-Sharp Gallery, intitulată Andy Warhol: A Survey of Portrait and Figurative Drawings from the Mid-1950s, explorează întocmai creația lui Warhol din anii ’50, necunoscută până acum publicului. Mare parte din piese sunt desene care au ca subiect oamenii din jur, alături de observații umoristice, relaxate, extrem de tipice artistului complet Warhol din anii ’60-’70.

Lucrările fac posibilă formarea unei idei asupra preocupărilor, intereselor și atitudinii lui Warhol, înainte de a deveni faimos. În mod așteptat, unul dintre pricipalele subiecte abordate în desene este faima, dar și drumul spre ea. Desenele povestesc, 70 de ani mai târziu, despre cum era Andy Warhol ca individ, un angajat în domeniul publicității, cu preocupări artistice evidente și un simț al observației ascuțit și îndrăzneț. Mai precis spus, ele anticipează artistul și atitudinea lui față de artă și viață.

O parte din expoziție se poate vedea și online, într-un tur virtual: https://www.longsharpgallery.com/andy-warhol-1950s-drawings-exhibit

Post a Comment