TOP

Arheologii pot recrea pigmenții care colorau suprafața, acum albă, a sculpturilor antice grecești

Cunoscând sculpturile antice grecești, astăzi am putea fi tentați că credem că erau simple, albe, iar cu timpul doar strălucirea și puritatea albului s-au estompat, însă ceea ce s-a pierdut cu adevărat erau de fapt pigmenții care le-ar fi putut spori perfecțiunea. Din păcate, timpul a șters culoarea de pe sculpturi, însă mai există rămășițe care, deși nu toate sunt vizibile cu ochiul liber, pot fi detectate cu ajutorul tehnologiei moderne. Folosind tehnici nedistructive, cum ar fi imagistica și analiza cu fluorescență cu raze X, arheologii și restauratorii au posibilitatea să recreeze în mare măsură aspectul colorat al sculpturilor antice.

S-a identificat chiar și un model în reprezentarea sculpturilor antice grecești: zeii aveau părul blond, ceea ce semnifica noblețea lor, iar războinicii aveau părul șaten și pielea măslinie, în timp ce femeile, pe de altă parte, aveau pielea albă. În plus, în cazul femeilor s-a descoperit că acestea purtau și machiaj. În acest sens, câteva Kore din Muzeul Acropole au fost reproduse împreună cu pigmenții autentici, conform cercetărilor minuțioase ale unei echipe de conservatori – cu păr șaten, buze roșii, ochi căprui și panglici decorative integrate în vestimentație.

Arheologul german Vinzenz Brinkmann a reprodus culorile folosind lămpi de mare intensitate, lumină ultravioletă, aparat de fotografiat și mulaje de ghips. Brinkmann a creat, de asemenea, copii la scară largă din ghips sau marmură, care au fost pictate manual cu ajutorul pigmenților minerali și organici folosiți de antici: verde de malachit, albastru din azurit, galben și ocru din compușii de arsenic, roșu din cinabru și negru din os ars și viță-de-vie. Brinkmann și-a expus colecția de replici în mai multe muzee din întreaga lume, ajungând chiar și la Muzeul Național de Arheologie din Atena. Atunci a avut ocazia să își fotografieze unele lucrări în fața Partenonului, cum ar fi „Arcașul” cu aspect exotic, o replică a unei sculpturi grecești din 490 î. Hr.

Post a Comment