TOP

Banana lipită pe perete, caz de plagiat. Maurizio Cattelan a fost dat în judecată de un alt artist

Cu toții am auzit de celebra banană lipită cu bandă adezivă pe un perete, denumită „Comedian”, de Maurizio Cattelan, la Art Basel Miami Beach în 2019. Recent, artistul Joe Morford l-a dat în judecată pe Cattelan, pentru că ar fi copiat lucrarea sa „Banana & Orange” (2000). Lucrarea, din seria Morford „Sculptures: Still Life”, cuprinde două panouri dreptunghiulare verzi, în care sunt atașate central o portocală (în partea de sus) și o banană (în partea de jos) cu bandă adezivă gri; de asemenea, banda a fost folosită și în jurul marginilor.

Judecătorul Robert N. Scola a declarat în hotărârea sa: „Din fericire pentru Curte, întrebarea dacă o banană lipită pe un perete poate fi artă este mai mult una metafizică. Dar întrebarea juridică în fața instanței poate fi la fel de dificilă – a susținut Morford suficient că lucrarea lui Cattelan încalcă drepturile asupra lucrării sale?” Deși avocații lui Cattelan au încercat să respingă procesul, judecătorul a constatat că există suficiente asemănări între „Comedian” și „Banana & Orange” pentru ca procesul să continue.

Cattelan a susținut, de asemenea, că „aranjamentul” din Banana & Orange „nu este suficient de original” pentru a garanta protecția drepturilor de autor. El a încercat în continuare să invalideze afirmația lui Morford, spunând că fructele din „Banana & Orange” sunt artificiale, în timp ce banana din „Comedian” este reală, așa că Morford „nu poate deține ideea unei banane adevărate lipite pe un perete”. Cu toate acestea, judecătorul a constatat că, deși „Morford nu poate revendica drepturi de autor asupra ideii unei banane lipite pe un perete […] Morford ar putea pretinde drepturi de autor în exprimarea acestei idei.”

O altă întrebare pusă este dacă Cattelan ar fi fost conștient de existența lucrării „Banana & Orange”, în condițiile în care imaginile acesteia sunt accesibile pe YouTube din 2008, pe Facebook din 2015 și pe propriul său site din 2016; acesta a fost, raportează el, „accesat digital” în 25 de țări. În timp ce Cattelan este de părere că accesul nu poate fi stabilit „prin simpla publicare pe internet”, judecătorul a constatat că „Morford nu trebuie să stabilească dacă Maurizio Cattelan a avut acces, ci doar să pretindă în mod plauzibil că a avut acces”.

Post a Comment