TOP

Being DIFFERENT în viziunea artistului Alexandru Cotleanu

Alexandru Cotleanu, student în anul III la Universitatea de Arte şi Design din Cluj-Napoca, a transformat peretele unei școli din Aiud într-o operă de artă urbană, oferind astfel publicului o imagine cu o dorită consistență ce survolează o temă importantă în actualitatea și demersurile de căutare a sinelui și definire a unicității.

Intitulată DIFFERENT, intervenția artistului constă într-o lucrare de street art de dimensiuni impresionante (63 mp) care propune spre dezbatere ideea de identitate și constrângerile definirii eu-lui în această epocă.

Tema identității este privită din perspectiva tinerilor care trebuie să caute soluții pentru a-și defini propria identitate într-o societate care forțează uniformizarea. De aceea, locul ales pentru expunerea lucrării este, deloc întâmplător, școala – locul în care tinerii se confruntă cu problema identității în mod acut.

“La ieșirea din tumultoasa adolescență, persoanele își anunță public opțiunea spre unicitate. Și cine nu ar face-o? Dar acest demers firesc, deloc ușor, este accesibil? O parte a acestei lumi aglomerate și îngrijorate de destructurări haotice vede în uniformitate, standardizare și algoritmuri de construire simple – dar oare nu simpliste? – o soluție la temeri firești.

“Cine sunt eu?” rămâne întrebarea care ne marchează existența. Dacă referința se schimbă și individul este mai mult decât o asamblare coerentă de piese de lego, tot ce se întâmplă în jurul nostru devine provocator sau chiar îngrijorător. DIFFERENT reprezintă un semnal de alarmă firesc prin care tinerii sunt invitați la reflecție: oare a a fi la modă nu înseamnă de fapt pierderea unicității?” explică Alex Cotleanu.

Realizată pe peretele exterior al Școlii ”Axente Sever”din Aiud, DIFFERENT este realizată prin stencil, o tehnică preferată de artist pentru că reușește să “comprime o idee foarte clară printr-o simplă suprapunere a petelor de culoare și pentru că generează un tip de imagine destul de intrigantă vizual care provoacă la analiză”, după cum menționează autorul lucrării.

“Am ales această tehnică atât pentru faptul că reușește foarte bine să comprime o idee foarte clară printr-o simplă suprapunere a petelor de culoare, cât și pentru faptul că generează un tip de imagine destul de intrigantă vizual cât să provoace publicul la o analiză focusată pe ideea din spatele imaginii.” completează Alexandru Cotleanu.

Deși a experimentat mai multe medii de exprimare artistice (în principal din zona graficii de șevalet, desen în creion/marker/tus/pastel, lino-gravură, drypoint, mezzotint), stencilul rămâne metoda sa preferată de exprimare.

De altfel, artistul își dorește să aprofundeze în România conceptul de street art gallery chiar din această toamnă, în cadrul unei expoziții proprii de amploare.

DIFFERENT reprezintă lucrarea de licență a lui Alex Cotleanu, preocupat în discursul său artistic de critica socială în strânsă legătură cu cultura de masă.

Post a Comment