TOP

Bienala de artă de la Veneția a anunțat tema ediției din 2022

foto: Laurian Ghinițoiu
Președintele Bienalei de artă de la Veneția, Roberto Ciutto, alături de curatoarea celei de-a 59-a ediție a expoziției internaționale, Cecilia Alemani, au anunțat tema ediției, care va avea loc între 23 aprilie și 27 noiembrie 2022.
Tema anunțată este ,,The Milk of Dreams”, denumire împrumutată dintr-o carte scrisă de autoarea Leonora Carrington. „Poveștile lui Carrington descriu o lume eliberată, plină de posibilități. Dar, de asemenea, sunt alegoria unui secol care a impus o presiune intolerabilă asupra individului”, a explicat curatoarea, despre alegerea temei.
„Participarea României este organizată de Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe și Institutul Cultural Român. În perioada următoare, se va forma juriul și se va lansa concursul național pentru selecția proiectului care va reprezenta România. Expoziția va fi organizată în Pavilionul României în Giardini della Biennale și în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția. Începând din 2017, Bienala a schimbat regulamentul general, astfel că fiecare țară poate participa în programul expozițional general doar cu o singură expoziție, care poate să se desfășoare în mai multe locații, în afara Pavilionului național. O a doua locație este posibilă doar în cazul în care acea locație aparține unei instituții culturale guvernamentale. Suntem singura țară din cadrul bienalei a cărei expoziție se desfășoară în două spații, pentru că Galeria Nouă este locația care aparține ICR-ului, astfel că noi putem extinde expoziția și aici. Așadar, și concursul care se va lansa în curând trebuie să propună un proiect curatorial care ține cont obligatoriu de ambele locații” a declarat Attila Kim, comisarul României pentru participarea României la cea de-a 59-a ediție a Bienalei de Artă de la Veneția.

Post a Comment