TOP

Alexandra Pirici și Andra Ursuța pe lista artiștilor din expoziția centrală a Bienalei de la Veneția 2022

Bienala de la Veneția a făcut un anunț oficial cu numele artiștilor ce vor fi parte din expoziția principală a ediției, numită „The Milk of Dreams” și curatoriată de Cecilia Alemani. Au fost anunțați, deocamdată, 213 artiști și artiste din toate colțurile lumii. Alexandra Pirici este artista din București care va participa în expoziție, alături de o altă artistă româncă ce trăiește și lucrează în New York, Andra Ursuța.

Conceptul expoziției „The Milk of Dreams” pornește de la o serie de desene realizate de ilustratoarea Leonora Carrington, culese și editate apoi într-o carte pentru copii. Maniera suprarealistă a desenelor lui Carrington se va reflecta în expoziția Bienalei prin direcțiile tematice pe care aceasta le urmează, punând la încercare creativă trei idei principale: reprezentarea corpului și a metamorfozelor acestuia, relația dintre indivizi și tehnologie și conexiunea dintre corpuri (înțelese ca trupuri sau ca entități) și Pământ.

Expoziția curatoriată de Alemani va cuprinde peste 1000 de lucrări. Intrând în rând cu trendul internațional de promovare a artiștilor tineri, emergenți, ediția de anul acesta va expune, în mare parte, artiști care nu au mai participat la Bienală până acum. Desigur, vizitatorii vor putea recunoaște și nume sonore, cum sunt Barbara Kruger sau Cecilia Vicuña, însă balanța va fi în favoarea artiștilor mai puțin cunoscuți. Pentru a ilustra mai clar noile proporții, dintre cei 213 artiști anunțati până acum, 180 vor fi la prima participare.

Nu este singura schimbare pe care și-o propune Bienala de anul acesta. Mare parte dintre expozanți sunt femei sau persoane non-binary, artiști care și-au consemnat rolurile în cadrul proiectului curatorial, care are în plan să ofere un contrapunct tradiției androcentrismului în artă și în muzee.

Modul în care ambițiile proiectului curatorial vor fuziona și vor fi primite de către critici și public rămâne de văzut, în scurt timp. Ediția cu numărul 59 a Bienalei de la Veneția începe în data de 23 aprilie 2022, când se vor deschide porțile pentru vizitatori din toată lumea.

Andra Ursuța alături de lucrările sale

Alexandra Pirici, performance la Art Basel

Post a Comment