TOP

„Sărutul” lui Brâncuși la un pas să fie scos din Montparnasse

După aproape 100 de ani de la instalare și după mai mult de 10 ani de procese, o sculptură a lui Constantin Brâncuși aflată în cimitirul parizian Montparnasse este pe cale să fie mutată în altă parte. Cei care revendincă sculptura sunt rudele persoanei decedate și insistă că dacă lucrarea se află pe mormântul familei, aceasta le și aparține. În luna decembrie o instanță din Franță a stabilit că lucrarea va rămâne în cimitir, dar familia decedatei se pregătește pentru apel.

Lucrarea în speță este „Sărutul” și a fost creată în 1909, reprezentând doi indrăgostiți care se sărută. Opera se află pe mormântul Tatianei Rachevskaïa, o studentă rusoaică care s-a sinucis în anul 1910. Iubitul ei, doctorul român Solomon Marbais a cumpărat lucrarea de la Brâncuși și a instalat-o pe locul de veșnică odihnă undeva între anii 1910 – 1911. Versiuni ale lucrării se află în Muzeul National de Artă din București, dar și la Philadelphia Museum of Art.

Montparnasse a devenit un loc de pelerinaj pentru admiratorii sculptorului, dar și un punct de atracție pentru turism datorită „Sărutului”. Să sperăm că opera sa va rămâne neatinsă în continuare.

 

Post a Comment