TOP

Brie Ruais își exorcizează traumele în lut

Cea mai recentă expoziție a artistei de origine americană Brie Ruais, Some Things I Know About Being in a Body, deschisă până pe 22 ianuarie 2022 la galeria Albertz Benda din New York, a inclus mai multe sculpturi din lut ale artistei, împreună cu un video care documentează procesul de creație. Lucrările explorează ideea de rană și implicațiile sale psihologice, amintind de o leziune prin care iese un glonț.

Multe din reliefurile sale sculpturale prezintă o gaură cu formă neregulată în centru, cu linii care radiază spre exterior. Lucrările sunt create de artistă cu ajutorul corpului: așezată pe pământ, ea împinge lutul de diverse culori cu mâinile dinspre centru într-o formă circulară. La final, sculptura este tăiată în mai multe bucăți și arsă în cuptor. Inclusiv acest proces de creație sugerează sfâșierea, făcând referire la rana ca traumă. În centrul atenției este golul ,,împușcat“, o metaforă preluată din poeziile lui Ocean Vuong din volumul Night Sky with Exit Wounds (2016), în care vorbește despre cum mulți dintre noi avem astfel de răni ,,de glonț“ provocate de cuvinte care ne-au fost adresate și ne-au rănit.

Multe din titlurile operelor includ numărul 130, aceasta fiind greutatea artistei în livre, dar și cantitatea de lut pe care alege să o folosească pentru realizarea unei sculpturi. Pentru a prelucra materialul, Brie Ruais trebuie să-și folosească întregul corp, atât fizic, cât și psihic. Lucrările din expoziția de la Albertz Benda vorbesc, la nivel filosofic, despre neplăcerile de a avea un trup fizic, idee pe care artista o explorează folosindu-și corpul pentru a se elibera de traumele emoționale stocate în el.

În cadrul expoziției Some Things I Know About Being in a Body, lucrarea Letting the Fire In, 130 Pounds, e instalată pe un perete găurit, prin care se pot vedea alte părți ale galeriei. Privite în realitate și nu doar în fotografii, lucrările lui Ruais impresionează prin materialitatea lor, prin jocul texturilor și al culorilor care par să se topească una-ntr-alta. Puteți urmări procesul creativ al artistei aici.

Post a Comment