
Ce se întâmplă cu lucrările împrumutate de Rusia marilor muzee din lume
De când Rusia a invadat Ucraina, împrumuturile internaționale de opere de artă între mai multe instituții din Rusia, Europa sau chiar Asia au devenit subiectul unor discuții.
De pildă, Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg a transmis solicitări către muzee din Milano și Roma în vederea restituirii mai multor lucrări împrumutate, solicitări pe care instituțiile le-au acceptat. „Young Woman with Feather Hat” de Tițian și „Giovane donna con vecchio di profilo” de Giovanni Cariani sunt cele două opere împrumutate pentru expoziția „Titian and the image of women in Venice in the 16th century” de la Palazzo Reale, Milano. Pe lângă „Young Woman” a lui Picasso, expusă la Fondazione Fendi din Roma, vor fi restituite peste 20 de lucrări incluse în expoziția „Grand Tour: Dreams of Italy, From Venice to Pompeii” a Galeriei d’Italia.

Young Woman with Feather Hat, Titian
„Sfânta Familie” (1506-1507), un împrumut major de la Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg pentru expoziția dedicată lui Raphael, care se va desfășura la Galeria Națională din Londra începând cu 9 aprilie, a fost omis de pe lista Galeriei Naționale cu lucrări venite din străinătate pentru această expoziție. Galeria Națională din Londra a precizat că acordul cu Ermitajul a fost anulat cu o săptămână înainte ca muzeul din Sankt Petersburg să solicite restituirea mai multor lucrări de la cele două muzee din Milano.

The Holy Family, Rafael
Găsim, totuși, o situație problematică la un muzeu din Seul, Coreea de Sud, care a refuzat cererea de returnare a 63 de lucrări împrumutate de la Muzeul de Arte Frumoase Ekaterinburg din Rusia. Expoziția itinerantă „Kandinsky, Malevich & Russian Avant-Garde”, pentru care au fost împrumutate lucrările, se află în prezent la ultima sa oprire în Coreea la Centrul Sejong pentru Artele Spectacolului, după ce a fost prezentată în toată Europa la sfârșitul lunii decembrie. Aceasta va rămâne deschisă până pe 17 aprilie, conform programului. Expoziția a atras sprijinul oficialilor ruși, inclusiv al ambasadorului rus în Coreea de Sud, Andrey Kulik, care a lăudat expoziția în timpul unei ceremonii de deschidere la Seul, în decembrie. În declarațiile sale, Kulik a menționat că schimburile culturale au creat multă vreme legături între cele două țări.