
Se lucrează „cu lacrimi și sânge” la intervenția monumentală a lui Nicolae Comănescu de la Reșița
De o lună și ceva ne aflăm în război. Lupta pe care o duce Ucraina este, de fapt, așa cum mulți au afirmat până acum, lupta tuturor statelor libere. Libertatea nu se împarte ca feliile de tort, între națiuni, pentru ca ea are sens și materialitate doar dacă este întreagă. Dacă ne uităm în trecut, ea nu a fost niciodată întreagă, mereu s-a găsit câte cineva care să muște din ea. Totuși, după prăpădul secolului XX, astfel de lăcomii pofticioase sunt cu atât mai condamnabile, iar într-un timp în care aflăm tot ce se întâmplă pe glob dintr-un filmuleț de pe Tik Tok, durerea ne este mult mai accesibilă, pentru că o vedem.
Artiștii o văd și ei, dar ei au capacitatea de a o transforma și retransmite, cu alte înțelesuri. Nicolae Comănescu, despre care știm că poate alege din praf și din nisip sensul cel mai subtil al lucrurilor care se întâmplă în jurul său, pregătește la Reșița o lucrare monumentală, în spațiul public. Inspirat de fotografiile monumentelor publice pe care autoritătile le-au înconjurat cu saci grei de nisip, pentru a le proteja de bombardamente, la Odessa sau la Kharkiv, Comănescu a ales să facă același lucru în mijlocului unui oraș în care încă este pace. Sentimentele pe care le ai în fața unei lucrări de 10 metri înghițită saci de nisip sunt aceleași: neputință, indignare, confuzie și frică. Numele pe care l-a dat proiectului este “Mai rău ca moartea”, pentru că războiul (și mai ales frica paralizantă pe care o generează) este mai rău ca moartea.
Este o luptă pașnică, un semn de solidaritate și o critică socială, toate la un loc. Monumentul public pe care l-a ales pentru ideea lui vorbește și el despre sacrificii: Monumentul Eroilor Neamului a lui Constantin Lucaci (învelit acum într-o idee a pictorului Comănescu, cu bunăvoința și susținerea extraordinară a Primăriei din Reșița).
Proiectul este încă în lucru. Vom vedea cum se va finaliza. Nicolae Comănescu ne-a spus că se lucrează acolo “cu lacrimi și sânge”, iar despre asta poate fi și întregul proiect.
Mai jos puteți vedea imagini din timpul lucrului, realizate de Petre Dalea.
George Phoenix
Orice gest cultural pentru a apara notiunea de Pace ,este binevenit! Respect !
Anastasia Comanescu
Foarte mişto articolul! Când publicați şi varianta in engleză?
Pingback: “Mai rău ca moartea” - PetreDalea.ro