TOP

Conținutul Hard Drive-ului deținut de Bin Laden, dezvăluit într-o instalație artistică

Intitulată „Bin Laden’s Hard Drive”, instalația artistului britanic Kurt Champion prezintă doar două procente din datele găsite pe computerele personale ale lui Osama bin Laden, care au fost recuperate și desecretizate la scurt timp după ce a fost lansat raidul în complexul său din Pakistan. Astfel, Kurt dezvăluie conținutul hard drive-ului prin transpunerea arhivelor digitale într-o formă fizică.

O mică imprimantă termică așezată pe un soclu scoate o linie aparent nesfârșită de imagini care i-au aparținut lui Bin Laden în ultimii cinci ani ai vieții sale. „Hârtia se răsucește, se curbează și se îndoaie pe măsură ce își croiește propriul drum în cutia din plexiglas, care se află pe podeaua de dedesubt”, explică Kurt. „Aceasta este însoțită de sunetul natural al imprimantei, care amintește de instrumentul zurna.”

La baza proiectului său se află „ciclul de viață” al datelor, pe care Kurt îl completează într-o formă fizică. „Imit faza a cincea și a șasea, care implică eliminarea tuturor datelor din mediile active de producție”, spune el. „Și apoi distrugerea acelor date. Cutia din plexiglas seamănă cu cea de-a cincea fază, iar distrugătorul de hârtie este asemănător cu a șasea și ultima etapă a ciclului.”

Dacă privim cu atenție, descoperim fotografii cu prieteni, colegi și portrete de familie. Există, de asemenea, imagini cu George W. Bush, copii răniți și arme. S-ar putea presupune orice din tot acest ansamblu de imagini, însă este posibil să conturezi portretul lui Bin Laden doar prin raportare la perioada 2006-2011, ultimii săi ani din viață? La asta ne invită Kurt să reflectăm. El nu ne impune nimic, ci dezvăluie doar ceva ce a fost găsit și recuperat, permițându-ne să tragem propriile concluzii.

 

Post a Comment