TOP

Cum a schimbat cursa spațială arta sovietică

Cursa spațială – rachete, sateliți, cosmonauți – a fost ocazia perfectă pentru artiștii sovietici de a-și expune ideile avangardiste sub mantia propagandei.

Monumentul Cuceritorilor Spațiului a fost construit în perioada în care Rusia conducea cursa spațială și s-a dorit a fii un statement care să arate puterea industriei și științei sovietice.

Construită din titan, sculptura înaltă de 107 metri reprezintă o rachetă care se ridică de la sol. Este aproape de două ori mai înaltă decât rachetele originale Vostok care au servit ca și sursă de inspirație. Sculptura din granit îmbrăcată în titan este atât de mare încât la baza sa este găzduit întregul Muzeu Memorial al Cosmonauticii.

Într-un sistem politic în care religia era interzisă, artiștii ruși s-au orientat spre iconografia liderilor sovietici precum Lenin sau către simbolurile industriei, științei și spațiului URSS.

Alexandra Sankova, directorul Moscow Design Museum spune că iconografia cosmică a URSS a înflorit în anii 1920 și 1930 hrănită de imaginația artiștilor care își puneau în aplicare ideile despre viitorul științific.

Mai jos aveți o galerie cu cele mai reprezentative lucrări din acea perioadă:

Post a Comment