TOP

Grand Egyptian Museum, care se va inaugura în 2023, deschis pentru tururi ghidate

 La 20 de ani de la inițierea proiectului, Grand Egyptian Museum a anunțat recent că va permite publicului să rezerve în avans tururi începând de săptămâna viitoare. Clădirea este realizată de firma irlandeză Heneghan Peng Architects, care a propus proiectul în 2003, construcțiile propriu-zise începând în 2005.

Diverse probleme de natură financiară sau legate de mediu au amânat finalizarea proiectului de-a lungul anilor, culminând cu Revoluția din Egipt din 2011, când lucrările s-au întrerupt complet din cauza lipsei de stabilitate financiară a statului. Procesul a fost reluat în 2014 cu ajutorul unor împrumuturi internaționale, dar deschiderea anunțată în 2020 a fost întârziată.

Aflat la mai puțin de doi kilometri distanță de Marile Piramide din Giza, Grand Egyptian Museum va fi cel mai mare muzeu arheologic dedicat unei singure civilizații din lume, găzduind peste 100.000 artefacte în cei peste 500.000 metri pătrați ai complexului muzeal. Expunerea permanentă este amenajată la parterul clădirii, gândită astfel încât vizitatorii să poată admira permanent piramidele chiar și de la interior. Unele dintre cele mai importante artefacte ale umanității se află în patrimoniul muzeului, printre care întreaga colecție Tutankhamon, dar și nava Khufu, o barcă solară, expusă anterior la Piramidele din Giza.

Fațada principală este din piatră, având un aspect care se schimbă odată cu trecerea de la zi la noapte cu ajutorul luminii. Cele trei axe vizuale de pe fațadă corespund celor trei piramide din fundal și, la interior, separă clădirea în zone cu diferite funcțiuni. Muzeul se dedică cercetării egiptologice și conține 24.000 de metri pătrați dedicați expunerii, un muzeu pentru copii, spații pentru conferințe și programe educative, un centru de conservare și o grădină amenajată tot de Peng Architects.

Post a Comment