TOP

„iMigrate. The Biology of Transition”, proiectul colaborativ E T A J artist-run space București & Durden and Ray Los Angeles

La jumătatea lunii august 2023, colectivul independent de artiști E T A J artist run-space din București va expune în Los Angeles, SUA, în spațiul galeriei Durden and Ray proiectul „iMigrate. The Biology of Transition”, un comentariu semi-performativ pe marginea migrației și percepției alterității, co-finanțat de Institutul Cultural Român prin, programul Cantemir 2023.

Tema principală este descoperirea Alterității, în „Țara tuturor oportunităților” și simularea experienței migrației. Cei patru artiști care vor pleca din România (Mircea Modreanu, Lucian Sandu Milea, Ilina Schileru și Răzvan Năstase) vor simula condițiile limitate (minime în resurse) pe care adesea migranții le au de înfruntat de-a lungul procesului nomad, așadar premisa proiectului este ca lucrările care vor fi expuse în spațiul Durden and Ray să fie realizate cu resurse minime de materiale de transportat într-o cursă aeriană (lucrările, sub orice formă vor fi, vor ocupa un volum egal cu cel al unei valize de maxim 20 de kg). Ele vor fi realizate în configurări mixte (video, fotografie, text scris, audio, pictură, sculptură, instalație, performance).

Experiența demarează cu o călătorie transatlantică sub motto-ul light-travel art printr-un un performance act pregătitor de tip „process art” (o experiență artistică cu accent pe proces, și nu pe obiectul final), desfășurată în timpul călătoriei cu avionul către Los Angeles, experiență care presupune o interpretare subiectivă a artiștilor români care fac o călătorie ca primă experiență peste Atlantic, punându-se în poziția migranților, într-un context referențial care vorbește despre auto-exil sau migrație forțată.

La sosirea în Los Angeles, grupul de artiști români va construi în cinci zile, alături de alți cinci artiști americani, o expoziție colaborativă în spațiul galeriei Durden and Ray – cu rezultatele proceselor creative din timpul călătoriei – schițe, desene, și alte forme (artă audio și video, eseu scris etc.).

Post a Comment